Tusgen

Beskyt dig selv mod klamydia

Klamydia er den hyppigst rapporterede bakterielle seksuelt overført sygdom (STD) i Europa, ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse. Alligevel har mange mennesker ikke kender til det. For den offentlige sundhed embedsmænd, stoppe dens spredning er en prioritet. Heldigvis kan du forhindre denne sygdom.

Mange mennesker med klamydia ikke har symptomer. Kvinder især er usandsynligt, at have symptomer. Hvis du har symptomer, kan du opleve dem, så snart en uge efter du er udsat for sygdommen. Symptomer, hvis til stede, omfatter smerter eller brændende, når du urinere og udflåd fra skeden eller penis. Kvinder kan have abnorm vaginal blødning, såsom pletblødning mellem menstruationerne eller tungere perioder.

Milde symptomer

Symptomerne kan være så mild, at du ikke mærke til dem. Alligevel betyder sygdommen ikke gå væk uden behandling. Hvis du ikke får behandling, kan du få komplikationer, herunder underlivsbetændelse (PID). PID kan føre til ardannelse i æggelederne, de rør, der bærer æg fra æggestokkene til livmoderen og infertilitet.

Overvej disse fakta:

  • Over 2 millioner teenagere og voksne under 40 er smittet med klamydia.

  • Omkring en tredjedel af kvinderne utilstrækkeligt behandlet for klamydia kan også få PID. PID er en alvorlig infektion af en kvindes reproduktive organer. Hvert år PID gør 100.000 kvinder ufrugtbar.

  • Klamydia kan øge risikoen for tubar eller ektopisk graviditet.

  • En baby født af en kvinde, der har klamydia kan udvikle lungebetændelse eller en øjeninfektion.

  • Selvom det er sjældent, kan mænd udvikle komplikationer. Disse omfatter hævelse i pungen og infertilitet.

Beskyt dig selv

Du kan få klamydia ved at have sex med nogen, der har det. Du øger din risiko, hvis du har sex uden at bruge kondom. Deres risiko er også højere, hvis du har mere end én partner. Hvis du har sex, kan korrekt at bruge kondom mindske din risiko.

At have en screening test kan hjælpe med at forhindre spredning af klamydia, fordi det giver mulighed for hurtig behandling. CDC anbefaler en klamydia test for enhver kvinde, der svarer "ja" til et af disse spørgsmål:

  • Er du under 25 år og seksuelt aktive?

  • Har du haft en ny sexpartner inden for de sidste 90 dage?

  • Har du haft mere end én sexpartner inden for de sidste 90 dage?

  • Har du ikke brugt kondom hver gang du havde sex?

Hvis du er smittet, får behandlet, og fortæl din partner. Han eller hun har brug for en test, også. Hvis din partner tester positiv, vil han eller hun har brug for at fuldføre antibiotisk behandling. Du bør ikke have sex, indtil du har begge gennemført behandlingen.

Chlamydia er let at behandle. Der er flere antibiotiske behandlinger, der er effektive. Så lidt som en dosis af et bestemt antibiotikum kan dræbe bakterier. Fortæl din læge, hvis der er nogen chance for du kunne være gravid. Nogle antibiotika bør ikke anvendes til gravide kvinder.