Tusgen

Fakta om klamydia

Klamydia er en bakteriel sygdom, som du kan spredes gennem seksuel kontakt. Den bakterie, der forårsager det kaldes Chlamydia trachomatis. Ifølge CDC, Klamydia er den hyppigst rapporterede smitsomme sygdomme i Europa. Men det er stadig i vid udstrækning underrapporteret. De fleste mennesker ikke ved, at de er smittet med klamydia. Der er få symptomer i de tidlige stadier.

Hvem er i fare?

Enhver, der har sex er i risiko for klamydia. Unge voksne specielt udsat fordi mindre tilbøjelige bruge kondomer under samleje.

Kan klamydia forebygges?

Reduktion af risici, du tager at øge din chance for at få klamydia, kan hjælpe med at forhindre det. Mænd og kvinder kan sprede klamydia ved at have ubeskyttet vaginal, oral-eller analsex. Du kan reducere din risiko ved ikke at have sex. Eller hvis du gør, kan du sænke din risiko ved at begrænse antallet af seksuelle partnere du har, og ved at bruge kondomer. Undgå seksuel kontakt med en inficeret person, indtil han eller hun er færdig behandling. Hvis du er diagnosticeret med klamydia, bør alle dine seksuelle partnere blive testet og behandlet for infektionen. Kvinder er ofte inficeret igen, hvis deres sexpartnere ikke behandles.

Symptomer på klamydia

De fleste mennesker med klamydia har ingen symptomer. Et tidligt tegn på klamydia hos kvinder er en slim-lignende udflåd. Men dette er ikke en let symptom at lægge mærke til, fordi mange kvinder har forskellige mængder af udledning fra dag til dag. Det er andre symptomer, som kvinder kan have.

 • Smerter eller brændende fornemmelse ved vandladning

 • Unormal udflåd

 • Smerter i underlivet eller lænden

 • Kvalme

 • Fever

 • Blødning mellem menstruationer

 • Smertefuld samleje

Mænd kan have udflåd fra penis, hyppig vandladning, brændende med vandladning, og smertefulde, hævede testikler.

Komplikationer fra klamydia

Ubehandlet klamydia kan sprede sig ind i livmoderen af ​​æggelederne og forårsage underlivsbetændelse (PID). Komplikationer fra PID er listet nedenfor.

 • Kroniske bækkensmerter

 • Infertilitet

 • Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen kaldes også æggelederne graviditet. Det sker, når et befrugtet æg klæber til æggelederen i stedet for livmoderen. Ektopiske graviditeter skal bringes til ophør for at redde moderens liv.

Chlamydia under graviditeten kan påvirke barnet. Disse er nogle mulige effekter.

 • For tidlig fødsel

 • Lav fødselsvægt

 • Infektioner såsom conjunctivitis (øjenbetændelse) og lungebetændelse

Kvinder, der har klamydia er også i større risiko for at fange hiv, hvis de er udsat for virus.

Nogle undersøgelser har vist en sammenslutning af klamydia med livmoderhalskræft, men begge af disse har mange af de samme risikofaktorer.

Diagnose og behandling

Hvis du er diagnosticeret med klamydia, kan du behandle og hurtigt helbrede sygdommen. Men de fleste kvinder og mænd med klamydia har milde symptomer eller ingen overhovedet. Det er derfor, at sygdommen ofte forbliver uopdaget.

Indtil for nylig var det svært at diagnosticere klamydia fordi testene var svært at gøre, og resultaterne var upålidelige. En kvinde skulle have en pelvic eksamen, der tillod lægen indtage væske fra hendes livmoderhals. Diagnosticere en mand involveret tage en prøve af væske fra hans urinrøret. Mere følsomme, mindre invasive og mindre kostbare tests er nu tilgængelige. En prøve, for eksempel, ser for chlamydia bakterier i en urinprøve.

Læger bruger antibiotika til behandling af klamydia. Den mest almindelige behandling er en syv-dages løbet af doxycyklin eller en enkelt dosis af et antibiotikum kaldet azithromycin.

Alle sexpartnere bør evalueres, testet og behandlet. Folk med klamydia bør ikke have samleje, indtil de og deres sex partnere har afsluttet behandlingen, ellers kan de re-smittet.

Mere screening er nødvendig

Udbredt screening er en effektiv måde at fange og behandle klamydia. CDC og Office of Population Affairs har gennemført mange screeningsprogrammer. CDC anbefaler årlige screeninger for alle seksuelt aktive kvinder alder 25 og under. Den anbefaler også årlige screeninger for ældre kvinder, der har en eller flere risikofaktorer. Risikofaktorer omfatter at have mere end én sexpartner eller ikke at bruge kondom. Gravide kvinder bør altid screenes for klamydia.