Tusgen

Seksualitet og anciennitet

mennesker lever længere end nogensinde. Efterhånden som befolkningen bliver ældre, er mange ældre borgere bebyrdet med kroniske sygdomme, men mange andre forbliver raske og aktive. Når forskerne undersøge aldring, de er nødt til at skelne mellem ændringer, der skyldes sygdom, og dem, forårsaget af aldring selv. Det er vigtigt forskning: blandt andet har det lært os, at mænd, der tager sig af sig selv kan forebygge mange af de sygdomme, der gør mindre forsigtige herretoilettet gammel, før deres tid.

Indtil for nylig har forskning i aldring fokuserede primært på vigtige ting, der går galt - på hjertesygdomme, psykiske tilbagegang, gigt -, prostata problemer, og lignende. Men mens big-billet poster stadig får den prioritering, de fortjener, er forskerne også udvide deres horisont til at omfatte mindre kritiske spørgsmål. Seksualitet er et vigtigt eksempel. Adskillige rapporter kaste lys på aldring og seksualitet, og en af ​​dem antyder, at sex i sig selv kan hjælpe med at forhindre seksuel dysfunktion hos ældre mænd.

Den mandlige seksuelle respons

På alle alderstrin, seksuel aktivitet er en instinktiv, automatisk del af den menneskelige adfærd. Men biologien bag denne adfærd er temmelig kompliceret.

Selvom sex handling er en kontinuerlig proces, har forskerne opdelt det i seks etaper. Den første nødvendighed er seksuel lyst eller libido. Den normale sexlyst er et glimrende eksempel på den enhed af krop og sind. Det kræver både en hensigtsmæssig tankegang og tilstrækkelige mængder af det mandlige hormon testosteron. Seksuelt begær overflade i puberteten, når testosteron niveauerne stige, selv om iver har tendens til at aftage med alderen, de fleste mænd producere nok testosteron til at opretholde libido gennem hele livet. På ethvert tidspunkt i livet, men rolig, stress eller depression kan forpurre seksuel interesse, selv om en mands fysiske apparat forbliver intakt.

Seksuel aktivitet i sig selv begynder med en tilstand af ophidselse, at resultaterne fra forskellige kombinationer af erotiske tanker og sensorisk stimulation, der kan indebære sanser berøring, syn, duft, smag, eller hørelse. Et område af hjernen kaldet hypothalamus koordinerer erotiske billeder og fornemmelser og sender impulser af begær gennem rygmarven til bækken, hvor de linker op med nerverne i det autonome nervesystem, sensoriske nerver fra huden af ​​penis og andre erogene zoner tilsluttes direkte til de autonome nerver uden at involvere hjernen.

Ved korrekt stimuleret, de autonome nerver i bækkenet foråret i aktion. De starter anden fase af den mandlige seksuelle reaktion ved at sende kemiske signaler til arterierne i penis, der forårsager dem til at udvide og indrømme mere blod. Blood siv ind i de to corpora cavernosa, skafter til svampet væv, der indeholder mange vaskulære kanaler. Corpora cavernosa svulme, der producerer en erektion. Den engorged corpora også lægge pres på venuler, komprimere og begrænse dem til at forhindre ekstra blod at forlade, så erektion kan opretholdes.

I årevis har lægerne vidst, at en erektion er en hydraulisk begivenhed, der afhænger af en seksdobling stigning i mængden af ​​blod i penis. Men forskning har vist, at en erektion er også en kemisk hændelse. En lille kemisk stof kaldet nitrogenoxid giver nerver til at kommunikere med hinanden og med arterierne i penis. Nitrogenoxid virker på arterierne gennem en mellemmand kaldet cyklisk guanosinmonophosphat (cGMP). Det har været en spændende opdagelse for forskere, og det førte til væsentlige fremskridt for mænd med erektil dysfunktion (ED), da erektil dysfunktion piller (Cialis, Levitra og Viagra ) virker ved at øge cGMP-niveauer i penis.

Den tredje fase af seksuel aktivitet kaldes plateau, som normalt varer fra 30 sekunder til to minutter. Puls og blodtryk stige som seksuelle aktiviteter fortsætter, pumpe mere blod til kroppens væv. Penis er ikke den eneste modtager af øget blodgennemstrømning, de fleste mænd også opleve rødmen i ansigtet, og testiklerne selv svulme med omkring 50%. Under plateaufasen, prostata og sædblærer begynder at aflade væske i forberedelse til sædafgang.

Seksuel ophidselse klimaks med den fjerde etape, ejakulation. Det autonome nervesystem er ansvarlig her, også. Det fortæller musklerne i bitestiklerne, sædlederen, sædblærerne og prostata til kontrakten, som driver sæd fremad. Samtidig, nerveimpulser stramme musklerne i halsen af ​​blæren, således at sæden presses ud gennem urinrøret i stedet for at strømme tilbage ind i blæren. Ejakulation er normalt ledsaget af den behagelige fornemmelse af orgasme, og i næsten alle mænd, puls når sit højdepunkt under ejakulation.

Alle gode ting kommer til en ende. Den femte etape af seksuel aktivitet er detumescens, når penis vender tilbage til sin slap tilstand. Detumescens normalt følger ejakulation, men det kan forekomme i utide, hvis sex handling bliver afbrudt af en påtrængende tanke eller begivenhed. I begge tilfælde detumescens opstår, når penis arterier smalle og venerne udvide, afløb blod væk fra organet.

Den sidste fase i den seksuelle handling er den mest stille. Det er den refraktære periode, en spændvidde på 30 minutter (i yngre mænd) til tre timer (i ældre mænd), hvor penis ikke kan reagere på seksuel stimulation.

Langsommere

For mange mænd, seksualitet er en af ​​de ting, der ændrer sig over tid. Det er normalt en gradvis, næsten umærkelig proces, der begynder i midaldrende. Mens de fleste ældre mænd bevarer en interesse i sex, det er generelt en langt fra den optagethed af sex, som er så almindelige i ungdommen. Selvom interessen bevares, begær tendens til at aftage, og mange ældre mænd tænker på sex, men ikke har drevet til at omsætte teori til praksis. Og selv når ånden er villig, kan kødet være svag; mænds seksuelle præstationer falder typisk hurtigere end enten interesse eller ønske.

De fleste mænd oplever nedsat seksuel lydhørhed med stigende alder. Erektioner forekomme langsommere, og de bliver mere afhængige af fysisk stimulation end på erotiske tanker. Selv når erektioner udvikle, de fleste mænd i 60'erne fortæller, at deres penis stivhed er formindsket og sværere at opretholde. Udløsning fase også ændrer sig med alderen, de muskulære sammentrækninger af orgasme er mindre intens, sædafgang er langsommere og mindre presserende, og sæd volumen falder. Sædtal også falde, selv om raske mænd kan få børn godt ind i deres senior år, kan deres reproduktive effektivitet ikke matche yngre mænd.

Samleje kræver en partner. Men mandlige seksualitet viser aldersrelaterede ændringer, der ikke er afhængige af interpersonelle faktorer. Nighttime erektioner, som er normale hændelser, der opstår under dyb søvn, mindskes med alderen, mænd mellem 45 år og 54 Gennemsnit 3,3 erektioner per nat, mellem alder 65 og 75, i gennemsnit mænd 2.3. Natlige erektioner også en tendens til at blive kortere og mindre stiv som mænd alder.

Ændringer som følge af alder

Seksualitet er kompleks, og forskerne forstår ikke alle de faktorer, der bidrager til den seksuelle funktion hos unge mænd, endsige hvad der er ansvarlig for de ændringer, der sker med sund aldring. Alligevel er det klart, at de hormoner, nerver og blodkar ansvarlig for mandlige seksualitet alle forandringer over tid. I den gennemsnitlige mand, niveauet af testosteron falder med omkring 1% om året over 40 år - men de fleste ældre mænd stadig har nok testosteron til at fungere seksuelt. Til fremstilling af ophidselse, testosteron virker på en del af hjernen kaldet locus ceruleus og nervecellerne bliver mindre hormon-responsiv med alderen. Niveauer af estradiol, en overvejende kvindelige hormon, tendens til at falde med alderen, niveauet af en anden kvindelige hormon, prolactin, tendens til at stige. Som for nerve funktion, penis lydhørhed over for sensorisk stimulation langsommere med alderen. Desuden kan penis blodgennemstrømning falde som mænd bliver ældre, selv om de forblive raske.

Ændringer som følge af sygdom

Hos mænd, der opholder sig godt, alle disse ændringer tilføje op til en gradvis, delvis nedgang i seksuel aktivitet. Men i nogle mænd, skiftet er mere brat og fuldstændige. erektil dysfunktion er tæt forbundet med alder. Kun 5% af mænd under 40 år erfaring erektil dysfunktion, men forekomsten stiger støt med alderen. Omkring 44% af mænd i 60'erne har erektil dysfunktion, og problemet kan påvirke op til 70% af de europæiske mænd over 70 år.

Fordi erektil dysfunktion er så almindelig hos ældre mænd, og mange antager, at det er en del af den normale aldringsproces. Det er det ikke. I stedet erektil dysfunktion afspejler virkningen af ​​kroniske sygdomme, der bliver stadig mere udbredt med alderen. De vigtigste er åreforkalkning og forhøjet blodtryk, som påvirker blodkarrene, og diabetes, som rammer både blodkar og nerver. Hertil kommer, stress, depression og angst kan om passende seksuel ydelse reducere seksuel aktivitet og tilfredshed på alle alderstrin. Så også kan ægteskabelige stridigheder, dårlig kommunikation, dårlig seksuel teknik, og kedsomhed, mange af disse problemer bliver mere almindeligt med alderen. Alligevel kan begge parter i et forhold forvente at opleve intimitet og seksuel aktivitet i modenhed, hvis disse forventninger ikke opfyldes, skal begge folk udforske de problemer, der kan være ansvarlig, og de løsninger, der kan være til rådighed. Vigtigt, også er de medikamenter, som mange ældre mænd kræver, mange stoffer kan forstyrre den seksuelle funktion, herunder mange til behandling af forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, angst og depression.

Seksuelle undersøgelser

Selvom du aldrig ville gætte det fra sene nattetimer talkshows, tv-annoncer for erektil dysfunktion piller eller Mae West ("A hard mand er godt at finde"), erektil dysfunktion er ikke den eneste målestok for succes mandlige seksualitet. To undersøgelser af seksualitet hos ældre mænd tegner et mere nuanceret billede.

En europæisk undersøgelse evaluerede 1.455 mænd fra 57 til 85 år. Næsten 84% af mænd under 65 rapporterede seksuel aktivitet med en partner i løbet af året forud for undersøgelsen, men dette tal faldt til 67% hos mænd mellem 65 og 74 og til 39% mellem 75 og 85 år. Men blandt seksuelt aktive mænd, mest rapporteres på mindst to til tre møder om måneden i de tre aldersgrupper. Der var lidt fald i seksuel interesse i alderen 57 og 85, med over 70% af mændene at opretholde interesse. Bekræftelse Shakespeares indsigt ("Er det ikke mærkeligt, at ønske bør så mange år overleve præstation?"), Men erektil dysfunktion blev mere almindelig i årenes løb. I alt 14% af mændene rapporterede at tage medicin eller kosttilskud for seksuel dysfunktion.

En svensk undersøgelse evaluerede 225 70-årige mænd. Blandt de mænd, som boede sammen med en partner, 66% rapporterede samleje inden for det foregående år af disse, 31% rapporterede samleje én eller flere gange om ugen. Mere end halvdelen af ​​alle de 70-årige mænd rapporterede, at seksualitet har bidraget til glade relationer.

Fejlfinding

I en alder af Viagra, mange mænd, unge og gamle, reagere på seksuel dysfunktion ved nedskydningen en lille blå pille eller et af Viagra nyere rivaler. Faktisk har erektil dysfunktion piller været en enorm velsignelse for mandlige seksualitet, psykisk sundhed, og relationer. Men mænd med seksuel dysfunktion bør altid arbejde med deres læger til at identificere underliggende årsager til problemet - og når spørgsmålet er erektil dysfunktion, er det særligt vigtigt at identificere og behandle eller korrekte kardiovaskulære risikofaktorer, herunder unormale kolesterol niveauer, højt blodtryk, diabetes, tobak misbrug, overvægt og manglende motion. I virkeligheden erektil dysfunktion er en stærk indikator for fremtidig hjertesygdom, selv i mænd, der har ingen hjertesymptomer.

At holde det op

Selvom behandling kan bidrage til at afhjælpe seksuel dysfunktion, forebyggelse er helt sikkert den bedste medicin. En Harvard-undersøgelse af 31.742 mænd mellem 53 og 90 2003, understreges forebyggende magt undgå tobak, få regelmæssig motion, opholder lean, og undgå overdreven alkohol. Og uden at modsige disse centrale vejledning, en undersøgelse tyder på, at seksuel aktivitet i sig selv kan bidrage til at bevare erektil funktion hos ældre mænd.

Sex "terapi"?

For at finde ud af, om samleje beskytter mod udvikling af erektil dysfunktion, forskere i Finland evalueret 989 mænd mellem 55 og 75 år. Ingen af ​​mændene havde erektil dysfunktion, da de meldte sig til undersøgelsen, og over 80% var gift eller lever sammen med en partner. I løbet af de næste fem år, mænd, der rapporterede at have samleje mindre end en gang om ugen i starten af ​​undersøgelsen var mere end dobbelt så tilbøjelige til at udvikle erektil dysfunktion som mænd, der havde samleje ugentlig, de var også over fire gange større sandsynlighed for at udvikle erektil dysfunktion end de mænd, der rapporterede at have samleje tre gange om ugen i starten af ​​undersøgelsen.

Undersøgelsen viser, at mænd, der er seksuelt aktive, er mindre tilbøjelige til at udvikle erektil dysfunktion end mænd, der er mindre seksuelt aktive. Men hvilken er den hest, og som vognen? Har øget seksuel aktivitet faktisk beskytte mænd fra erektil dysfunktion, eller var mænd med god erektil funktion simpelthen mere aktiv, fordi de havde bedre seksuel funktion til at begynde med? De finske forskere forsøgt at besvare spørgsmålet ved at evaluere de frivillige for problemer, der er knyttet til erektil dysfunktion, herunder rygning, fedme, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes, depression, og cerebrovaskulær sygdom. Fordi de fandt lidt forskel i erektil dysfunktion risikofaktorer blandt grupperne, hævder de, at den afgørende forskel, at beskyttet mod erektil dysfunktion var seksuel aktivitet i sig selv. Desværre har undersøgelsen ikke vurdere de mulige virkninger af motion, hvilket sænker risikoen for erektil dysfunktion, eller alkoholmisbrug, hvilket rejser risiko.

Forskerne tilbudt en biologisk forklaring på den tilsyneladende beskyttende virkning af seksuel aktivitet: erektioner bringe iltet blod til penis, måske bevare sundhed af væv. Det er teorien bag stadig udokumenteret praksis med at bruge erektil dysfunktion piller for "penis rehabilitering" i mænd med erektil dysfunktion efter prostata kirurgi. Det er en interessant teori, men mere forskning er nødvendig for at se, om det er rigtigt. Da raske mænd har 02:58 erektioner hver nat, er det ikke klart, at 02:59 handlinger samleje ugen vil give vigtig ekstra fordel. Den finske undersøgelse ikke vurdere natlig erektion, men det havde indberettet, at de seksuelt aktive og mindre seksuelt aktive mænd havde lignende antal af tidlig morgen erektioner.

Køn og alder

Seksualitet er et vigtigt aspekt af livet, men dens rolle ændrer sig over tid. Sex er nødvendig for forplantning, som bevarer levetid arter. Og en sund livsstil er den bedste måde at bevare seksualiteten i anciennitet. De fleste mænd er fortsat interesseret i sex som de bliver ældre, men mange oplever en formindsket trang til sex og ændret seksuel funktion. På trods af disse ændringer, bør raske mænd forvente at bibeholde kapaciteten til seksuel aktivitet og tilfredshed gennem hele livet. Den finske undersøgelse tyder på, at regelmæssig seksuel aktivitet kan hjælpe med at bevare erektil funktion som mænd alder. Mange mænd vil gerne denne konstatering, men mere forskning er nødvendig. På nuværende tidspunkt er den bedste måde at bevare seksualiteten er at bevare sundhed, en god kost, regelmæssig motion og gode sundhedsvaner er de mest effektive måder at reducere risikoen for at udvikle kroniske sygdomme, og som kræver de medikamenter, der så ofte forringer seksualitet.