Tusgen

Bihulebetændelse

Mere end 20 millioner mennesker vil have mindst én anfald af bihulebetændelse i år. De fleste vil være ubehageligt, og mange vil gå glip af arbejde eller skole. Næsten alle vil komme sig, men en uheldig få kan udvikle alvorlige komplikationer. Hvis du forstår bihulebetændelse, kan du reducere dine chancer for at udvikle problemet - og hvis bihulebetændelse strejker, vil du vide, hvordan at fremskynde din nyttiggørelse og sænke din risiko for komplikationer.

Dine bihuler

Dine bihuler er luftfyldte kamre placeret i knoglerne i dit ansigt, fordi de omgiver næsen, er de også kendt som "bihulerne." Hver af os har fire par bihuler (se figur).

Hver af bihuler er foret med en membran, der producerer slim. Når du er rask, slim er en tynd, vandig væske, der flyder frit fra dine bihuler ind i den øverste del af næsen. Men når dine bihuler bliver betændt, slim bliver tyk og klistret, så det ikke kan flyde gennem de små åbninger, kaldet Ostia der fører til næsen. Fluid hober sig op i bihulerne, der forårsager tryk og smerte - og ligesom det, har du fået bihulebetændelse.

Dine bihuler

Dine bihuler

Dine fire par bihuler er luftfyldte kamre placeret i knoglerne omkring næsen. De frontal bihuler er bag panden, de kæbehulerne er bag kindbenene, ethmoid bihuler er bag næseryggen, og sphenoid bihuler er dybere i kraniet bag næsen.

Hvad der forårsager bihulebetændelse?

Bihulebetændelse er en infektion forårsaget af bakterier. Alle os havnen millioner af bakterier i vores næser, og mange af os har en eller flere af de bakterier, der forårsager bihulebetændelse. Disse bakterier er uskadelige i næsen, og de behøver ikke engang give problemer, når et par krybe op i bihulerne, så længe de løbe ind i næsen. Men hvis sinus dræning er blokeret, bakterier formere sig og forårsage infektion. Blokering af de smalle sinus dræning kanaler er hovedårsagen til vi får bihulebetændelse, og restaurering af dræning er nøglen til behandling.

Hvad udløser bihulebetændelse?

Almindelig forkølelse er den førende synderen. Den gennemsnitlige voksne får 2-3 forkølelser om året, og den gennemsnitlige barn får seks til 10. Forkølelse er forårsaget af virus, ikke bakterier, og antibiotika er ubrugelige til behandling. Men forkølelse virus producerer hævelse af den nasale væv, hvilket undertiden kan blokere bihuler. Forkølelse også ændre slim, så det ikke gør sit normale job fældefangst bakterier.

Du kan få nogle sinus pres, når du får en kold, men det betyder ikke, du har bihulebetændelse, eller at du har brug for et antibiotikum. Kun omkring en kold i 100 fører til bihulebetændelse, og du kan gøre odds arbejde for dig ved at gøre, hvad det tager at holde dine bihuler dræne (se nedenfor). Du kan også hjælpe din sag ved at blæse din næse blidt uden at klemme det stramt, insisterende blæser kan tvinge bakterier op i dine bihuler.

Mange andre ting kan blokere dine bihuler og føre til infektion. Listen omfatter allergi, cigaretrøg og andre irriterende dampe, ændringer i barometertryk under flyvende eller dykning, nasale polypper, og en træder næseskillevæggen.

Symptomer

Smertefulde pres er det vigtigste symptom. Afhængigt af hvilken sinus er involveret, smerten er i panden (pandehulebetændelse) over kinden eller i den øvre kæbe og tænder (maxillary sinusitis), bag øjnene (ethmoid eller sphenoid sinusitis), eller på toppen af ​​hovedet (sphenoid bihulebetændelse). Sinus smerte normalt stiger, når du bøjer fremad.

Tilstoppet næse og en tyk, mørk-farvet næseflåd er også almindelige. Når slim drypper ind i din hals fra bagsiden af ​​næsen, vil du bemærke et modbydeligt smag, og du kan få dårlig ånde eller hoste. Du kan midlertidigt miste din følelse af lugt eller smag. Endelig kan du føle febrilsk, ømme og trætte.

Diagnose

I de fleste tilfælde kan din læge diagnosticere bihulebetændelse simpelthen ved at spørge om dine symptomer. Hvis du trykker over din bihuler forårsager smerte, bihulebetændelse er sandsynligt. CT-scanninger kan være meget nyttigt, hvis din bihulebetændelse er usædvanlig hård, eller hvis din læge har mistanke om komplikationer almindeligt x-stråler er mindre nyttige. (Øre-næse hals, og) ENT specialister kan også diagnosticere bihulebetændelse ved at kigge op i næsen med en rækkevidde.

Behandling: fremme dræning

Mange mennesker med bihulebetændelse vil komme sig hurtigt og helt uden at tage antibiotika ved blot at fremme dræning. Her er hvad du skal gøre:

 • Drik masser af vand. God hydrering hjælper med at holde slim tynd og løs.

 • Inhalere damp. Hængende i et varmt brusebad. Kog en kedel, hæld vandet i en gryde, og bøje sig over panden med et håndklæde over hovedet for at indånde dampen. Selv varm te eller kylling suppe vil hjælpe, den hemmelige ingrediens er dampen. Den ene eller anden måde, inhalerer dampen tre til fire gange om dagen.

 • Sov med hovedet højt. Hvis din smerte er kun på den ene side, sove med smerte-fri side af dit ansigt på puden.

 • Brug dekongestanter. Tabletter, der indeholder pseudoephedrin eller phenylephrin er meget nyttige, men undertiden kan øge blodtrykket, fremskynde din puls, eller gøre dig nervøs og holde dig op om natten. Næsespray indeholder phenylephrine eller oxymetazoline ikke har disse bivirkninger, men hvis du bruger dem for ofte eller for længe, ​​kan din næse bliver irriteret eller afhængige af dem.

 • Spørg din læge om recept næsespray indeholder steroider, især hvis du har allergi eller hvis din bihulebetændelse er stædig.

 • Brug en saltvand (saltvand) næsespray til at løsne slim og skyl dine bihuler.

 • Undgå antihistaminer. De er fantastisk til allergi, og når din næse vand fra en kold, men de gør slim tykke og svære at dræne, det sidste, du ønsker i bihulebetændelse.

 • En varm komprimere på dit ansigt, kan lindre sinus smerte. Over-the-counter smertestillende såsom aspirin eller acetaminophen vil bidrage til at mindske smerter og feber.

Antibiotika

Du kan blive overrasket over, at antibiotika ikke er opført som det første skridt i behandlingen. Takket være bl.a. aggressive tv-og magasin-annoncer, de fleste patienter med bihulebetændelse forventer antibiotika, og de fleste læger levere dem. Faktisk har antibiotika været et stort skridt fremad i behandling af bihulebetændelse - men de virker ikke, medmindre god dræning er opnået, og hvis god dræning er opnået, antibiotika er ofte ikke nødvendigt.

God som de er, antibiotika har potentielle ulemper. De kan udløse allergiske reaktioner eller give bivirkninger. Udbredt brug af antibiotika har tilskyndet udbredelsen af ​​antibiotikaresistente bakterier ("superbugs"). Og mange af disse lægemidler er dyre.

Still, hvis din bihulebetændelse ikke forbedres med to til fire dage af dræning terapi - eller hvis det er meget alvorligt at begynde med - din læge bør ordinere et antibiotikum. Mange er tilgængelige. Fordi resistente bakterier ofte befolker næse og bihuler, er det logisk at bruge en af ​​de nyere antibiotika, der kan målrette resistente bakterier. Men logiske eller ej, mange undersøgelser har vist, at de ældre, mindre dyre antibiotika er lige så effektive som de nyere, mere avanceret medicin, der angriber bakterier. Årsagen: dræning er vigtigere end antibiotika i de fleste tilfælde af ukompliceret bihulebetændelse. Og af samme grund har forsøg vist, at behandling med antibiotika for blot tre til syv dage er generelt lige så effektivt som traditionelle 10 - til 14-dages behandling for ukompliceret akut bihulebetændelse.

Mange bakterier kan forårsage akut bihulebetændelse, de mest almindelige er nogle med frygtindgydende navne som Pneumokokker, Streptococcus, Hemophilus og Moraxella. Medmindre du har en sinus punktering (en invasiv test, der er sjældent udført af ENT specialister medmindre usædvanlige organismer eller komplikationer er mistanke om), er der virkelig ingen måde at vide, hvilke bakterier der er årsag din bihulebetændelse. Kulturer af dine slim eller næsen - selv om de er opnået gennem en nasal speculum - ikke er nyttige, fordi de altid er angrebet af de mange bakterier, der lever i hver næse.

Med disse overvejelser i tankerne, mange smitsomme sygdomme specialister anbefale initial behandling med en af de gamle og velkendte, såsom trimethoprim-sulfamethoxazol (en kombination, der indeholder en sulfa narkotika), amoxicillin (en type penicillin) eller doxycyklin (en type tetracyclin ). Hvis disse ikke - eller hvis patienten er usædvanligt dårligt til at begynde med - læger kan henvende sig til amoxicillin-clavulansyre eller et quinolon (såsom levofloxacin), et makrolid (såsom azithromycin) eller en cephalosporin (såsom cefuroxim).

Komplikationer

Det bihuler er omgivet af kritiske strukturer, herunder hjerne, øjne, og kraniet. I sjældne tilfælde kan sinus infektioner spredes til et af disse områder. Informer din læge straks, hvis din bihulebetændelse bliver værre med en eller flere af disse advarselssymptomer:

 • Høj feber

 • Svær hovedpine

 • Mental forvirring eller stiv nakke

 • Hævelse af kinden, panden, eller taget af munden

 • En hævede, røde, smertefulde øjne

 • Nedsat syn

 • Vejrtrækningsbesvær, synke eller tale.

Heldigvis ingen af ​​disse problemer er sandsynlig. Alligevel er de tjene til at minde os om, at bihulebetændelse er ikke kun snøften. Patienter med svækket immunforsvar altid kræver omhyggelig medicinsk vurdering og behandling for bihulebetændelse.

Kronisk bihulebetændelse

Bihulebetændelse, der varer mere end tre uger eller gentages mere end tre gange om året kaldes kronisk bihulebetændelse. Den mest almindelige årsag til kronisk bihulebetændelse er utilstrækkeligt behandlet akut bihulebetændelse - og da diagnosticering og behandling af akut bihulebetændelse er forbedret så meget, kronisk bihulebetændelse er mindre udbredt, end det plejede at være.

De fleste patienter med kronisk bihulebetændelse, bør drage fordel af en ENT evaluering, herunder endoskopi og en CT-scanning. Det er fordi anatomiske problemer såsom næsepolypper eller en afveget septum er ofte ansvarlige. Da allergi er også til stede i mange tilfælde kan allergitest hjælpe.

Vedvarende næseflåd og overbelastning er de vigtigste symptomer på kronisk bihulebetændelse. Medmindre opblussen af akut bihulebetændelse udvikle, hovedpine og feber er minimale.

Ud over de bakterier, der forårsager akut sinusitis, kan Staphylococcus, anaerobe bakterier og svampe føre til kronisk bihulebetændelse. Antibiotika kan være nyttigt, især for nødblus, men de er mindre vigtige end nasal kunstvanding, dekongestanter, og recept næsespray. Hvis allergi er til stede, kan antihistaminer hjælpe. I alvorlige tilfælde kan orale steroider være nødvendig. Som med akut bihulebetændelse, nøglen til en vellykket behandling er dræning. I tilfælde af kronisk bihulebetændelse, dog kirurgi kan være nødvendig. Deres ørelæge kan fjerne næsepolypper, glatte en afveget septum, eller brug endoskopisk operation for at åbne en god dræning kanal mellem sinus og næsen.

Leve med dine bihuler

Det er rart at vide, at CT-scanninger, endoskopi og kirurgi er til rådighed til at vurdere og behandle komplicerede akut bihulebetændelse og stædig kronisk bihulebetændelse. Heldigvis, vil haven-sort akut bihulebetændelse reagere på meget enklere behandlinger.

For at beskytte dine bihuler, bo godt hydreret. Undgå tobaksrøg og irriterende dampe. Hvis du har allergi, så prøv at undgå de ting, der udløser symptomerne. Gør dit bedste for at forhindre, at fange en forkølelse ved at vaske dine hænder ordentligt og holde din afstand fra kolde syge. Når du fange en kold, blæse din næse ordentligt for at holde bakterier fra oversvømmelse i dine bihuler. Behandle symptomer på bihulebetændelse straks med damp indånding, decongestants og nasal kunstvanding. Hvis du ikke komme som forventet - eller hvis du har en alvorlig bihulebetændelse eller advarselssymptomer - se din læge for antibiotika og eventuelt nasale steroider.

Læger er ikke sikker på, hvorfor vi har bihulerne eller hvad de gør for os, men de ved, hvad der kan gå galt med dem. Akut sinuitis er fælles og ubehageligt. Men hvis du ved, hvordan du holder dine bihuler åbne og dræne frit, kan du holde dem sunde og glade.