Tusgen

Spiseforstyrrelser oversigt

Udtrykket "spiseforstyrrelse" henviser til alvorlige og til tider livstruende psykiske problemer, der forårsager usædvanlige spise adfærd.

Der findes flere typer af spiseforstyrrelser, herunder anorexia nervosa, bulimi og binge spiseforstyrrelse.

Anorexia nervosa (eller blot anoreksi) er en spiseforstyrrelse, hvor folk bevidst sulte sig selv. Det forårsager ekstreme vægttab.

Bulimi (normalt kaldet bulimi) er defineret som ukontrollerede episoder af overspisning (spiseanfald), som normalt efterfulgt af udrensning (selv-induceret opkastning), misbrug af afføringsmidler, lavementer, eller medicin til at kontrollere vægten.

Binge spiseforstyrrelse er som bulimi, men dens syge ikke rense deres organer overskydende mad.

Årsag

Den nøjagtige årsag til spiseforstyrrelser er ikke kendt. Sociale holdninger til kroppens udseende, familie påvirkninger, genetik og neurokemiske og udviklingsmæssige faktorer betragtes mulige bidragydere.

Risikofaktorer

Spiseforstyrrelser har tendens til at køre i familier. Kvindelige slægtninge er oftest ramt. De fleste ofre for en spiseforstyrrelse er unge og unge voksne kvinder. Men disse sygdomme kan ramme mænd og ældre kvinder. Anoreksi og bulimi er fundet oftest hos kaukasiere. Men disse sygdomme også påvirke de afrikanske folk og andre racer. Folk forfølger erhverv eller aktiviteter, at stress slankhed-såsom modellering, dans, gymnastik, brydning, og langdistance har indkøring også en højere risiko for disse lidelser.

Diagnose

Forældre kan familiemedlemmer, ægtefæller, lærere, trænere og instruktører kunne identificere en person med en spiseforstyrrelse. Men mange mennesker med en sådan lidelse i første omgang at holde deres sygdom meget privat og skjult. Til diagnose af sygdommen, en læge bruger kliniske observationer af den pågældendes adfærd, psykologisk testning, og en detaljeret historie om den enkeltes adfærd fra dem bekendt med den person.

Medicinske komplikationer

En spiseforstyrrelse kan påvirke næsten alle organsystemer i kroppen, og det kan være fatalt. Derfor er tidlig diagnose og behandling er så vigtig. Medicinske komplikationer, der kan følge af en spiseforstyrrelse omfatter hjerte-kar-problemer (såsom en uregelmæssig hjerterytme eller højt eller lavt blodtryk), uregelmæssig menstruation, anæmi, gastrointestinale problemer, nyreproblemer og knogleskørhed. Mange mennesker med spiseforstyrrelser synes også at lide af depression.

Behandling

En spiseforstyrrelse er normalt behandlet med en kombination af individuel terapi, familieterapi, adfærdsændringer, og ernæringsmæssig rehabilitering. Medicin såsom antidepressiva kan være nyttigt, hvis den person, der også er deprimeret. Familier spiller en afgørende støttende rolle i enhver behandling proces.

Strukturerede forebyggende programmer kan løse risikofaktorer for en spiseforstyrrelse og reducere risikoen for at udvikle unormale spisevaner. De mest succesfulde programmer rettet mod sund vægtkontrol færdigheder, selvværd og tilfredshed med kropsbillede. Opmuntrende sunde spisevaner og realistiske holdninger til vægt og kost kan også være nyttige. Tidlig opsporing, diagnosticering og intervention kan reducere sværhedsgraden af ​​symptomer, forbedre normal vækst og udvikling, og forbedre livskvaliteten opleves af mennesker med en spiseforstyrrelse.