Tusgen

Træthed oversigt

Kronisk træthedssyndrom (CFS) er en invaliderende sygdom karakteriseret ved dyb træthed, uanset hvor meget hvile, du får.

Under CFS betyder mere end blot at være træt. Sygdommen ofte deaktiverer syge til det punkt, at de ikke kan deltage i daglige aktiviteter. For mange med CFS, bare at gøre det ud af sengen tager indsats. Denne træthed fortsætter i måneder eller endda år, på trods af at få masser af hvile og søvn. Arbejde, fysisk aktivitet, og mentale opgaver kan efterlade syge udtømt for dage eller uger.

Årsager

CFS kan opstå pludseligt og vare i årevis. Det påvirker to til fire gange flere kvinder end mænd, især midaldrende kvinder. Årsagen til CFS er ikke kendt, ej heller er der specifikke tests til rådighed til at diagnosticere sygdommen. Men undersøgelser har identificeret forskelle i hjernen og immunforsvaret og nervesystemet af dem, der har det. Gener kan også spille en rolle.

Diagnose

CFS diagnose afhænger af to kriterier:

  • Sværhedsgrad og varighed. Den alvorlige og kroniske træthed varer mere end seks måneder, og andre medicinske sygdomme er blevet udelukket. Flere andre sygdomme og sygdomme kan medføre træthed, såsom hypothyroidisme, søvnapnø og narkolepsi, svære depressive lidelser, kronisk mononukleose, spiseforstyrrelser, kræft, autoimmune sygdomme og reaktioner på ordineret medicin.

  • Række symptomer. Personen har fire eller flere af symptomerne på CFS.

Behandling

Ingen specifikke behandlinger for CFS har vist sig effektive. Vitamintilskud og medicin har nogle fordele for nogle mennesker med CFS, men mange behandlinger simpelthen lette symptomerne.

Behandling for CFS vil blive fastlagt af din læge baseret på din generelle sundhed og medicinsk historie, omfanget af sygdommen, og din tolerance for specifikke medikamenter, procedurer, eller behandlinger. Behandlingen kan omfatte:

  • Medicin, herunder anti-inflammatoriske og antidepressiva

  • Fysisk aktivitet

  • Kosttilskud og urtepræparater

  • Psykoterapi og støttende rådgivning

  • Vitamin B 12 kosttilskud

  • Andre livsstilsændringer, såsom forebyggelse overanstrengelse, reducere stress, hvilket gør kost ændringer, og gør blid stretching