Tusgen

Hvordan man kan sænke din risiko for tyktarmskræft

Den søgen efter svar cirkler tilbage til nogle velkendte anbefalinger.

Der er ingen garantier, selvfølgelig, men de fleste af os kan sænke vores chancer for at få tyktarmskræft på flere måder: ikke spiser for meget rødt kød, ikke får tung, motion, og for himlens skyld, ikke ryger.

Starter ved omkring 50 år, regelmæssig screening - er koloskopi stadig begunstiget - forbedrer chancerne for at undgå tyktarmskræft, og også for at overleve, selvom du får det. Screening virker, fordi tyktarmskræft er normalt en langsomt voksende sygdom, der starter med adenomatøs polypper, små, udstående vækster inde i tyktarmen, som kan indeholde forstadier celler. Screeningstest er designet til at finde disse polypper, så lægerne kan fjerne dem, før de bliver til kræft.

Årsager vi nøle

Men Sagen er, at de fleste af os har en tendens til at udskyde screeningsundersøgelser, måske især så dem for tyktarmskræft. Fækal okkult blodprøve indebærer indsamling afføringsprøver. sigmoideoskopi og koloskopi kræver renset ud koloner. Forberedelsen, der indebærer en kraftig afførende og derefter en masse tid i badeværelset, kan være noget af en prøvelse. Mange mennesker siger, at forberedelse til procedure er mere ubehagelig end selve proceduren.

Såkaldte virtuelle koloskopi kan være mere tiltalende. Denne test gør det muligt for lægen at se tyktarmen udefra med en CT-scanner i stedet for indefra med et endoskop, så det er mindre invasiv og kan ikke forårsage en utilsigtet perforering af tyktarmen, en one-in-a-tusind forekomst med regelmæssig koloskopi. Men for nu, er det stadig kræver en renset ud tyktarmen, og det er fortsat virtuelt kun hvis polypper ikke er fundet. Hvis de er, skal du bruge en regelmæssig koloskopi at få dem fjernet. Desuden virtuel koloskopi stadig betragtes som eksperimentel og kan ikke være dækket af en forsikring.

Som for de andre formaninger - skære ned på rødt kød kan ikke være så svært. Men kløften mellem ord og handling væve især stor, når det kommer til vægtkontrol og motion.

Så vi har brug for lettere, mere pålidelige måder at forebygge tyktarmskræft, som er den tredje mest almindelige kræftform i Europa (ca. 154.000 nye tilfælde om året) og den anden mest dødelige (52.000 dødsfald årligt).

Det er normalt ikke arvet

Som med mange af de mest almindelige kræftformer, er nogle tyktarmskræft klart forårsaget af arvelige genetiske mutationer, der er gået i arv fra generation til generation. Men det er en relativt sjælden begivenhed. Færre end 5% af tilfældene er forårsaget af de to vigtigste genetiske sygdomme der er blevet identificeret hidtil, familiær adenomatøs polypose og arvelige nonpolyposis kolorektal cancer.

Yderligere 25% af patienterne falder i en gråzone. Sygdommen kører i deres familier, så der synes at være nogle arvelig genetisk komponent, men mønstret for hvem er berørt, og hvem der ikke tyder på andre årsagsfaktorer så godt.

Ca. 70% af tyktarmskræft kan ikke forklares med familiens historie eller en oplagt arvelig faktor. Læger undertiden henvise til disse som "sporadiske" tilfælde, selv om de er de mest almindelige. I de fleste tilfælde derfor tyktarmskræft har mere at gøre med, hvad vi spiser, hvor meget vi udøver, hvor meget vi vejer, og en række andre faktorer.

Aspirin er for risikabelt

Den daglige, lav-dosis (81 - til 325-milligram) aspirin er én mulighed. Mange mennesker tager allerede aspirin at reducere deres risiko for at have en anden hjerteanfald eller slagtilfælde - eller at have deres første en, hvis de falder i en højrisikogruppe (en ikke-meget-eksklusiv klub, der omfatter mange mænd over 40 og hos postmenopausale kvinder ). Aspirin synes også at have anticancer egenskaber. I lab og dyreforsøg har det forhindret hurtig celledeling, der er forbundet med kræft. Og epidemiologiske undersøgelser viser, at folk, der tager aspirin er omkring halvt så stor sandsynlighed for at få tyktarmskræft, som dem, der ikke gør det, selv om den beskyttende effekt synes at dukke op efter 10 år eller mere af regelmæssig indtagelse.

Når aspirin er blevet sat på prøve i randomiserede forsøg, har resultaterne været blandede - og forvirrende. Et forsøg, der inkluderede folk, der tidligere havde haft en polyp fandt, at tage en 325 mg aspirin dagligt sænkede risikoen for at få en polyp igen. Men en anden undersøgelse, der sammenlignede forskellige daglige doser (81 mg vs 325 mg) fundet mindre beløb beskedent beskyttende, men ikke et større.

I 2007 den amerikanske Forebyggende Services Task Force anbefales mod at tage aspirin - eller enhver anden non-steroide anti-inflammatorisk lægemiddel (Aleve, motrin, andre) - til forebyggelse tyktarmskræft, hvis din tyktarmskræft risiko er gennemsnitlig. De velkendte risici ved disse lægemidler (intestinal blødning, nyreproblemer, og "blødende" slagtilfælde) opvejer de mulige tyktarmskræft beskyttelse, besluttede eksperterne. Deres anbefaling ikke behandle mennesker i en højere risiko kategori, som dem, der har haft polypper opdaget under en screening test.

Det er en tættere opkald, men selv da brugen af ​​aspirin ikke anbefales rutinemæssigt. En del af tankegangen er, at folk med høj risiko bør screenes oftere alligevel, og at disse supplerende tests vil finde polypper på et tidligt, mindre farlige stadie.

Alligevel er der plads til at udøve nogle dom. Hvis en person med høj risiko for tyktarmskræft er en lav risiko for komplikationer fra aspirin - og ville drage fordel af at tage det af andre årsager (formentlig kardiovaskulære) - så er det rimeligt at i det mindste overveje aspirin for at mindske risikoen tyktarmskræft.

Syv tips om, hvad der vil og ikke vil sænke din risiko

1.. Skære ned på rødt og forarbejdet kød. Undersøgelserne ikke line op perfekt, men mange peger på øget risiko tyktarmskræft blandt mennesker, der spiser en masse rødt (okse, lam, svinekød) og forarbejdet kød (bacon, skinke, hot hunde, pølser og så videre). Risikoen fra forarbejdet kød kan være større end det er fra rødt kød. Hvorfor rødt kød kan forårsage tyktarmskræft er uklar. Nogle undersøgelser tyder på, at hæm jern det indeholder fremmer celledeling og kræft vækst. Kylling synes ikke at øge risikoen tyktarmskræft, og en undersøgelse fundet det måske endda reducere risikoen.

2. Hold dig aktiv. Uanset om det er tændt eller slukket jobbet, fysisk aktivitet ser ud til at beskytte mod tyktarmskræft (men mærkeligt nok, ikke imod endetarmskræft). Nogle undersøgelser tyder på, at du får endnu mere beskyttelse, hvis du motionerer kraftigt. Men danske forskere rapporterede i 2006, at aktivitetsniveauet var ikke så vigtig som antallet af forskellige aktiviteter mennesker deltager i.

3. Hold dig slank. Harvard studier identificeret en sammenhæng mellem fedme og tyktarmskræft i 1995. Nogle nuancer er dukket siden. Fede mænd i alle aldre er i fare, men for kvinder, præmenopausale mere end postmenopausale fedme er faren. Overvægt (BMI på 25 til 29,9) øger din risiko, men kun halvt så meget som at være overvægtige (BMI på 30 eller højere). Visceralt fedt, der ophobes i maven og klamrer sig til abdominale organer, kan udgøre mere en risiko end fedt under huden, der udvider hofter, lår og balder.

4.. Tilstrækkelig calcium indtag er godt nok for de fleste. High mælk og calcium forbrug har været knyttet til at sænke kolon kræftrisiko i epidemiologiske studier. Og en vigtig Forsøget viste, at hos mennesker, der havde allerede haft en polyp fjernes, idet 3.000 mg calciumcarbonat dagligt (1.200 mg elementært calcium) reducerede risikoen for recidiv med 20%. Men når den daglige calcium (1000 mg) og D-vitamin (400 IE) blev testet i den skelsættende Kvinders Health Initiative studie, havde de ingen effekt på tyktarmskræft satser. Nogle undersøgelser tyder på, at calcium er beskyttende, men at den daglige indtagelse over 1.000 mg sandsynligvis ikke tilføje meget. Andre data tyder på, at vi har betalt for meget opmærksomhed på calcium og at D-vitamin er den reelle risiko reducer. Mænd er udtrykkeligt rådgivet af den europæiske Cancer Society ikke at få for meget calcium (1500 mg eller mere dagligt), fordi store mængder kan øge prostatakræft risiko. Den nederste linje: Folk, der har haft polypper bør tale med deres læge om at tage et kalktilskud. Har vist høje niveauer af calcium indtag for at reducere risikoen for at få flere polypper. Men andre kan få calcium, de har brug for ved at spise en varieret kost, der indeholder nonfat mejeriprodukter og frugt og grøntsager.

5.. Intet særligt om fiber. Loading op på fiber blev engang anset for at være vores bedste forsvar mod tyktarmskræft. Ikke mere. I kliniske forsøg har fiber ikke arbejdet på at reducere tilbagevendende polypper, og den epidemiologiske beviser for, at det beskytter mod første gang polypper er ujævn. (Kost højt i fiber synes at reducere risikoen for hjertesygdomme og diabetes, men så glem ikke om det helt). Fuldkorn er en stor kilde til kostfibre, men har andre ingredienser samt. Resultater fra en National Institutes of Health-AARP undersøgelse offentliggjort i 2007 viste, at hele korn forbrug, men ikke fiber specifikt var forbundet med en beskeden reduktion i risikoen tyktarmskræft.

6.. Hormonbehandling er ikke værd at de øvrige risici. Hvis tyktarmskræft var de eneste sundhedsmæssig bekymring, kan mange kvinder overveje at tage hormoner for at forhindre det. I Kvinders Health Initiative undersøgelse, postmenopausale kvinder, der tog en østrogen-gestagen kombination sænkede deres risiko for tarmkræft med 44%. Men hormonbehandling har andre risici forbundet med det (herunder brystkræft og hjertesygdomme, afhængig af hvornår det har taget i forhold til overgangsalderen ), så det er ikke anbefales til forebyggelse tyktarmskræft.

7.. Få screenet. Antallet af mennesker, der dør hvert år af tyktarmskræft har været faldende. Behandlingen er forbedret, så mennesker med sygdommen lever længere. Men screening, så kræftformer er fanget tidligere, har spillet en rolle. Den europæiske Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at folk på gennemsnitlig risiko får deres første screening i en alder af 50 år. Dels fordi det indebærer inspektion af hele tyktarmen, at koloskopi er blevet stadig mere populært. Hvor ofte screeningstest skal gøres afhænger naturligvis af, om noget mistænkeligt er fundet. En lav-risiko patienter (ingen eller kun ubetydelige polypper) behøver ikke at få en anden koloskopi for 10 år. En høj-risiko patienter kan planlægges for en test hvert tredje år - og endnu oftere end det, afhængigt af familiens historie og andre faktorer.

Folinsyre vakler

En anden udfordrer til forebyggelse-in-a-pille tyktarmskræft har været folinsyre, den syntetiske form af folat, som findes naturligt i bladgrøntsager grønne grøntsager og andre fødevarer. En af B-vitaminer, folinsyre bærer flere hatte, alle vigtige. Det er afgørende for udviklingen af røde blodlegemer og derfor forebyggelse af anæmi. I Europa og flere andre lande er mel og korn beriget med folinsyre, fordi det forhindrer rygmarvsbrok og andre fødselsdefekter påvirker rygmarven. Sammen med andre B-vitaminer er folinsyre blevet testet som en måde at reducere risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde, og resultaterne er blandet. Det er endda blevet testet som en behandling for depression.

Oven i alle disse andre legitimationsoplysninger, folinsyre ser temmelig godt som et anticancer agent. Det er afgørende for skabelsen af ​​DNA molekylet, at gener er lavet af, så hvis folinsyre er en mangelvare, kan afvigelser i DNA, der kan give anledning til kræft-fremkaldende mutationer udvikle sig. Beviser fra dyreforsøg antyder kræft beskyttelse mod folinsyre, og epidemiologer har fundet en sammenhæng mellem lav folinsyre indtag og tyktarmskræft, især hos mennesker, der drikker alkohol (det samme gælder for brystkræft ).

Med alt dette gode nyheder om folinsyre rullende i, efterforskerne udfører den undersøgelse, der sammenlignede aspirin doser besluttet at tilføje folinsyre til deres undersøgelse. Men deres rapport i 6 Juni 2007 udgaven af Journal of European Medical Association (JAMA) ikke var af den gode nyhed sort. Undersøgelsen frivillige, som tog folinsyre piller (1.000 mikrogram dagligt) var mere, ikke mindre, tilbøjelige til at få tilbagevendende polypper end de frivillige, som tog placebo pille. Desuden store polypper var mere almindelige i folinsyre gruppen og generelt er mere tilbøjelige til at udvikle sig til kræft end mindre store polypper.

Forskerne rapporterede også, at folinsyre gruppe havde mere af andre former for kræft, især prostatakræft (24 tilfælde i folinsyre gruppen versus ni i placebogruppen).

Snart efter disse resultater udkom i JAMA, Tufts University forskere rapporteret i en kræftepidemiologi tidsskrift, tyktarmskræft satser i Europa og Canada begyndte at gå op efter folinsyre tilskud begyndte i de to lande i slutningen af 1990'erne. Selv om stigningen meget vel kunne være resultatet af flere mennesker bliver screenet for tarmkræft, argumenterede de Tufts forskerne, at den kraftige stigning i vores folinsyre indtagelse takket være tilskud også kan være skyld.

Så hvad sker der? Er folinsyre slutte den voksende liste af vitaminer og mineraler (vitamin A, vitamin E, måske selen), der går fra at være sunde for skadelige, når det tages i store mængder i pilleform? Ingen ved med sikkerhed. Faktisk er de Tufts forskerne gik ud af deres måde at understrege, at deres resultater var stof til eftertanke, og langt fra overbevisende. Alligevel er de spekuleret på, at måske overskuddet folinsyre i vores kost overvælder systemer i tarmen, der metabolisere vitamin. Andre har teoretiseret, at folinsyre i visse mængder kan forhindre tyktarmskræft fra formning, men i store mængder kan "fodre" små, mikroskopiske kræft, hvis de er der allerede.