Tusgen

Gardasil vaccine sikkerhed

Spørgsmål:

Min datter er 12. Hun har haft to af de tre skud af Gardasil. Hendes tredje skud skyldtes juli 2008 men vi blev bekymret over historier om farlige bivirkninger og ikke fik den tredje skud. Vil hun har helbredsmæssige problemer eller problemer med at blive gravid, når hun vokser op, hvis jeg ikke får hende den tredje skud? Jeg ville foretrække at vente, indtil yderligere undersøgelser af lægemidlet udføres. Please hjælp.

Svar:

Gardasil er varemærket for det humane papillomavirus (HPV) vaccine. Der er en grund til, at tre doser af vaccinen er givet - at sikre, at piger som din datter er fuldt beskyttet mod de typer af HPV, der hyppigst forårsager livmoderhalskræft og kønsvorter.

Spring et anbefalede dosis af vaccinen vil sætte hende i fare for en forebygges sygdom. Af denne grund, vil jeg anbefale, at din datter får sit tredje dosis, under forudsætning hun havde ingen problemer efter hendes to første doser.

Vaccinen er sikker. HPV-vaccine var (og fortsætter med at være) undersøgt i tusindvis af kvinder over hele verden. Ingen alvorlige bivirkninger er blevet fundet, ville ændre de nuværende anbefalinger. Den mest almindelige bivirkning er ømhed i armen, hvilket kan ske efter nogen skud. Der har også været rapporter om nogle teenagere besvimelse efter at få et skud. Hvis dette er en bekymring, skal din datter blot observeret i lægens kontor i 15 minutter efter at få vaccinen.

Denne vaccine er licenseret til piger og kvinder i alderen 9 til 26 år. Det gives tidligere i livet, forhåbentlig før nogen bliver udsat for HPV. Dette skyldes HPV er den mest almindelige seksuelt overførte sygdomme i Europa. Mere end tre fjerdedele af alle seksuelt aktive mennesker bliver smittet med HPV på et tidspunkt i deres levetid.

Den primære måde nogen får HPV er gennem seksuel aktivitet. Det kan spredes fra en person til en anden, selv med kun én møde. Mange HPV-infektioner har ingen symptomer og personens immunsystem tager sig af infektionen. Men teenagere og unge voksne til tider kan udvikle kønsvorter. Andre gange, kan kvinder udvikler unormale celler på deres celleprøve og forstadier til kræft, som så kan gå videre til at blive invasiv livmoderhalskræft.