Tusgen

Voksen vaccinationer: Er du up-to-date?

Selv børn får de fleste af de vaccinationer, voksne også nødt til at holde dig ajour på en række vaccinationer, fra influenza til stivkrampe til skoldkopper. Her er hvorfor: Voksne, som aldrig har modtaget børnevaccinationer kan opleve alvorlige komplikationer fra disse sygdomme som en voksen. Og for voksne, der ikke modtager alle de anbefalede vacciner som børn kan immunitet mod nogle sygdomme gradvist forsvinde i løbet af de år, hvilket betyder, at der er behov for booster skud. Vacciner indeholder døde eller svækkede bakterier, der udløser immunsystemet til at reagere og opbygge immunitet. Spørg din læge, hvilke af følgende skud du kan have brug for.

Pneumokok-infektioner ("lungebetændelse vaccine")

Denne vaccine beskytter mod alvorlige infektioner forårsaget af en særlig bakterie kaldet Streptococcus pneumoniae, og disse infektioner er ofte omtalt som pneumokokinfektion. Denne bakteriel infektion kan forårsage:

  • Lungebetændelse. Lungebetændelse er en alvorlig infektion i lungerne, som ofte fører til død hos ældre voksne.

  • Blodforgiftning. Dette er en overvældende bakteriel infektion i blodbanen. Det kan være fatalt.

  • Meningitis. Dette er en bakteriel infektion i dækning af hjernen og rygmarven. Det er en alvorlig sygdom, der kan være dødelig.

Ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC), omkring en ud af 20 mennesker, der får pneumokok lungebetændelse dør af det. Tre ud af 10 mennesker, der får meningitis også dø. Alle kan få pneumokoksygdom, men folk på størst risiko er dem, der er 65 år og ældre, meget unge og personer med særlige sundhedsproblemer.

Du bør få lungebetændelse vaccine, hvis du er 65 år eller ældre. Hvis du er yngre end 65, bør du få denne skudt, hvis du har en kronisk sygdomme, såsom diabetes, hjerte-eller lungesygdomme, seglcelleanæmi, alkoholisme eller levercirrose. Andre personer, der bør få denne skudt er mennesker med et svækket immunforsvar, såsom patienter med nyresvigt, en beskadiget milt eller ingen milt, HIV / AIDS, eller visse typer af kræft. Alaskan Natives og visse europæiske Inderne er også større risiko. Vaccinen normalt gives én gang. Folk, der er 65 år eller ældre, som fik deres første lungebetændelse skudt, før de var 65 år og personer med visse medicinske sygdomme har brug for et andet skud, hvis det har været i mindst fem år, siden den første dosis. Andre, der har brug en anden immunisering omfatter personer, hvis milten er blevet fjernet, og de ​​med segl-celle sygdom, hiv / aids, visse kræftformer, nyresvigt, eller organ eller knoglemarv transplantationer.

Influenza

Dette skud beskytter mod sæsoninfluenza eller "influenza" virus. Den influenza virus forårsager kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen, tør hoste, løbende næse, og muskelsmerter. De fleste af de mennesker, der dør af influenza er voksne ældre end 65 år, siger CDC. Det bedste tidspunkt at få din årlige skud er i oktober eller november. Raske voksne yngre end 50 år, der ikke er gravid, kan få influenza vaccine som en næsespray, der indeholder levende, svækket influenza-virus, der ikke forårsager influenza.

Hvem skal modtage det? Næsten alle, medmindre der er en særlig grund til ikke at få det, som en allergi over for indholdsstofferne i skud. Raske voksne i alderen op til 49, kan modtage enten en næsespray-version (som indeholder svækket, levende virus) eller skud. Voksne 50 og derover, herunder gravide kvinder, bør modtage den injicerede form af vaccinen. En nyere, lidt stærkere udgave af influenza skud er også tilgængelig for ældre voksne, der ikke reagerer på influenza skud så energisk, som yngre mennesker.

Du bør undgå at få en influenza skud, hvis du har udviklet Guillain-Barré syndrom inden seks uger for at få en tidligere influenza skud, eller hvis du har en alvorlig allergi over for æg. Hvis du allerede er syg, skal du vente, indtil dine symptomer forbedres, før det bliver en vaccination.

Mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR)

Dette skud beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Røde hunde er også kaldet tyske mæslinger.

Du bør få denne skudt, hvis du er en kvinde i den fødedygtige alder og din immunitet til MMR er lav. Dette kan bestemmes ved en blodprøve. Hvis din immunitet er ikke op til par, og du overvejer graviditet, skal du have et skud tre måneder før undfangelsen. Kvinder bør undgå at blive gravid i mindst fire uger efter at få MFR-vaccinen. Gravide kvinder bør vente med at få denne skudt, før de har født.

En person, der er mindst 18 år gammel, blev født efter 1956, og ikke vide, om han eller hun havde den vaccine eller sygdomme bør få mindst én dosis af MFR-vaccinen.

Du bør undgå at få dette skud, hvis du er syg på det tidspunkt, immunisering er planlagt, eller hvis du har haft en allergisk reaktion over for gelatine, neomycin, eller en tidligere dosis af MFR. Vaccinen bør heller ikke gives til personer med visse medicinske sygdomme. Check med din læge, hvis du har spørgsmål om denne vaccine.

Hepatitis A

Denne vaccine beskytter mod hepatitis A, en lever-infektion.

Du bør have dette skud, hvis du bor, arbejder eller rejser uden for USA også få denne skudt, hvis du er militært personel, en fødevare-tjeneste arbejdstager eller en daginstitution medarbejder. Disse mennesker bør også få denne vaccine: mænd, der har sex med mænd, stiknarkomaner, personer med kronisk leversygdom, og dem med at størkne-faktor lidelser såsom hæmofili. Du bør også få vaccinen, hvis du arbejder eller bor i en institution eller gruppe hjem. Denne vaccination er nu givet til alle børn. På grund af dette, vil færre voksne har brug for hepatitis A-vaccine i fremtiden.

Hepatitis B

Denne serie af skud beskytter mod en potentielt dødelig leversygdom, der kan føre til leverkræft.

Denne vaccine gives rutinemæssigt til nyfødte. Alle uvaccinerede teenagere 18 og yngre bør få den fulde serie af vaccinationer. Mennesker, der er mindst 19 år gammel, og som ikke har haft vaccinationerne skal have serien, hvis de rejser til lande, hvor hepatitis B virus (HBV) er almindelig. Du bør også få denne serie, hvis du har et job, hvor du kan blive udsat for blod eller blodprodukter. Et eksempel kunne være et laboratorium eller hospital arbejdstager. Andre personer, der skal have denne vaccine er stiknarkomaner, mænd der har sex med mænd, dem, der har haft mere end én seksuel partner i de seneste seks måneder, og dem, der har en seksuelt overført sygdom (STD). Du skal have denne vaccination, hvis du bor i en husstand med en person, der har HBV. Kunder og personale i disse institutioner bør også have immunisering: faciliteter for handicappede udviklingshæmmede, dialysebehandling, seksuelt overført sygdom behandling, hiv- testning og behandling, narkotika-misbrug behandling og forebyggelse; injektion-stofmisbruger behandling end-stage nyresygdom programmer og fængsels-programmer.

Humant papillomvirus (HPV)

HPV er en almindelig seksuelt overført sygdom, der kan forårsage kønsvorter kaldet kondylomer, som kan forekomme på indersiden eller uden for områder af kønsorganer og kan spredes til den omgivende hud eller til en seksuel partner. Da HPV-infektion ikke altid forårsager vorter, kan infektionen gå uopdaget. Kvinder med nogle typer af HPV-infektioner har en øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Regelmæssige Pap-tests kan detektere HPV-infektion, såvel som abnorme cervikale celler. Imidlertid kan HPV-vaccine til at forebygge livmoderhalskræft. Vaccinen gives bedst i en alder af 11 eller 12, men kvinder, der ikke fuldføre barndom serien kan modtage vaccinen i alderen op til 26. Vaccinen er også givet til drenge og unge mænd i alderen 9 til 26 for at reducere deres chancer for at få kønsvorter og muligvis andre kræftformer relateret til HPV.

Stivkrampe, difteri og kighoste booster

De fleste børn får en serie af stivkrampe, difteri og kighoste skud. Den sidste i den primære serie er typisk givet ved 6 år. Teenagere og voksne skal da have en stivkrampe-difteri-kighoste booster (Tdap) og derefter en stivkrampe-difteri (Td) booster hvert 10 år bagefter.

Varicella-zoster

Dette skud beskytter mod skoldkopper, en smitsom virusinfektion, som kan være dødelig hos voksne.

CDC anbefaler en enkelt dosis af vaccinen til børn på 12 måneder til 12 år. Teenagere 13 år og ældre og voksne ikke immuniserede skal have to doser, normalt gives 4-8 ugers mellemrum. En person født i USA før 1966 sandsynligvis har haft skoldkopper som barn-og allerede har immunitet.

CDC anbefaler også, at ethvert barn, teenager eller voksen immuniseret inden 2006 skal genimmuniseres at øge aftagende immunitet.

Du bør ikke have denne vaccination, hvis du er gravid eller planlægger at blive gravid inden for fire uger at få vaccinen.

Zoster (helvedesild)

Denne vaccine bør gives til alle voksne alder 60 og ældre for at forebygge helvedesild, et smertefuldt reaktivering af skoldkopper virus, der ligger i dvale i kroppen. Undtagelser til denne anbefaling er for dem, der har medicinske sygdomme eller tager medicin, der påvirker immunsystemet. Vaccinen er også godkendt til brug hos voksne alder 50-59, hvis det ønskes.

Meningokok vaccine

Dette billede beskytter mod bakteriel meningitis forårsaget af Neisseria meningitidis. Samtlige børn nu få denne vaccine.

College freshmen, især dem, der bor i sovesale, er i højere risiko for meningokoksygdom. Hvis du er en college freshman, så spørg din læge om denne vaccine. Du bør også overveje at få denne vaccine, hvis du rejser til lande, hvor Hib er fælles.