Tusgen

Kender du symptomerne på kvinders kræftsygdomme?

At lære at spotte tegnene kan redde dit liv.

Vil du vide, hvis du havde symptomer på kræft i æggestokkene? Der er ikke nogen rutinemæssig screening test til påvisning denne kræftform. Mere end 60% af kvinder er diagnosticeret efter deres kræft allerede har spredt-når deres odds for at overleve fem år, i mindre end 30%.

Så velkendt som vi kan være med vores krop, de fleste af os ikke kender symptomerne på æggestokkene, livmoderhals-, livmoder-, vaginal og vulva kræftformer, forskning finder. Manglende Vigtigste symptomer eller diskontering dem som "noget alvorligt" kunne forsinke os fra at få den lægehjælp, som kan redde vores liv.

Hvorfor er så mange af os i uvidenhed om kræftsygdomme, som udelukkende rammer kvinder? En af grundene er vores generelle modvilje mod at tale om følsomme emner, siger Dr. Raymond Lui, en instruktør i gynækologi, obstetrik og reproduktiv biologi ved Harvard Medical School. "Ingen kan virkelig lide at tale om kræft i almindelighed og kræft i kønsorganerne især er ikke en almindelig samtaleemne," siger han.

Manglende bevidsthed

Vi sjældent hører om gynækologiske kræftformer i medierne, enten. Når det kommer til kræft, der rammer kvinder, brystkræft monopoliserer søgelyset. En overflod af mediernes opmærksomhed har hjulpet mange kvinder forstå de risikofaktorer og kender de skridt til at spotte knuder i brystet, men mange af os har ingen idé om, hvordan at genkende tegn på æggestokkene eller livmoderkræft.

På trods af deres mangel på opmærksomhed, skal tages alvorligt, for gynækologiske kræftformer. Mere end 82.000 kvinder er diagnosticeret med livmoderhalskræft, ovarie-, livmoder, vaginal eller vulva kræft hvert år. Livmoderhalskræft er den eneste af disse kræftformer med en rutinemæssig screeningstest (Pap-test).


Spotting symptomer

Det er op til os at være på vagt og rapportere eventuelle mistænkelige symptomer til vores læge. Spotting tegn på kræft kan være en vanskelig proposition, selv om. For eksempel kunne oppustethed være et symptom på kræft i æggestokkene, men det kan også bare indikere, at du har spist for meget. Usædvanlige vaginal blødning er en oplagt bekymring, når du er flere år postmenopausale, men hvis du lige er begyndt overgangsalderen, når perioder er uregelmæssig, kan det være helt normalt. Så hvordan kan du se forskel?

Varigheden af ​​symptomer er et vigtigt spor. "En dvælende, nagende symptom", der ikke går væk kunne blive betydelige, siger Dr. Lui.


Kend din risiko

Kendskab til dine risici, herunder din familie historie, er også vigtig, især fordi nogle kræftformer ikke udvikler symptomer, indtil de allerede er begyndt at sprede sig. "Hvis du har en stærk familie historie af en gynækologisk cancer, ville det være en god grund til at have mere screening, eller i det mindste at være meget opmærksomme på symptomerne," siger Dr. Lui.

Uanset din risikoprofil, hvis du har nogen nye eller bekymrende symptomer, ringe til din gynækolog eller primær pleje udbyder for en evaluering.

Gynækologiske risikofaktorer kræft faktorer

Livmoderhalskræft

Æggestokkene

Livmoder

Vaginal / vulva

 • human papillomvirus (HPV)-infektion

 • rygning

 • prævention

 • Ashkenazi jødiske arv

 • BRCA1 eller BRCA2-genet

 • mor, søster, tante, eller anden nær slægtning med kræft i æggestokkene

 • personlig historie af brystkræft, livmoderhalskræft, eller kolorektal cancer

 • endometriose

 • fedme

 • alder ældre end 50

 • nære familiemedlemmer med livmoderkræft

 • tager østrogen alene til hormonbehandling under overgangsalderen

 • tager tamoxifen til behandling af brystkræft

Gynækologiske kræft symptomer

Livmoderhalskræft

Kræft i æggestokkene

Livmoderkræft

Vaginal kræft

Vulvacancer

Abnorm vaginal blødning eller udledning

x

x

x

x

Bækkensmerter eller pres

x

x

x

Abdominal eller rygsmerter

x

Oppustethed

x

Ændringer i badeværelse vaner

x

x

Kløe eller brænding af vulva

x

Ændringer i vulva farve eller hud,

såsom udslæt, sår eller vorter

x