Tusgen

Fodsår

Hvad er det?

En fodsår er et åbent sår på foden.

En fodsår kan være en lavvandet rød krater, der involverer kun overfladen huden. En fodsår også kan være meget dybe. En dyb fodsår kan være et krater, der strækker sig gennem hele tykkelsen af ​​huden. Det kan involvere sener, knogler og andre dybe strukturer.

Mennesker med diabetes og folk med dårlig cirkulation er mere tilbøjelige til at udvikle fodsår. Det kan være svært at helbrede fodsår. Hos mennesker med disse sygdomme, kan selv en lille fodsår blive smittet, hvis det ikke heler hurtigt.

Hvis der opstår infektion i et sår og ikke behandles med det samme, kan det udvikle sig til:

 • En byld (en lomme af pus)

 • En spredning infektion i huden og det underliggende fedt (cellulitis)

 • En knogle infektion (osteomyelitis)

 • Koldbrand. Koldbrand er et område af døde, formørket kropsvæv forårsaget af dårlig blodgennemstrømning.

Blandt mennesker med diabetes, mest alvorlige fodinfektioner der i sidste ende kræver en del af tå, fod eller underben amputeres start som et fodsår.

Fodsår


Fodsår er især almindelig hos mennesker, der har en eller flere af følgende helbredsproblemer:

 • Perifer neuropati. Dette er nerveskader i fødder eller underben. Diabetes er den mest almindelige årsag til perifer neuropati. Når nerver i fødderne er beskadiget, kan de ikke længere advare om smerter eller ubehag. Når dette sker, kan stram montering sko udløse en fodsår ved at gnide på en del af foden, der er blevet følelsesløs.

  Folk med perifer neuropati kan ikke være i stand til at føle, når de har trådt på noget skarpt, eller når de har en irriterende sten i deres sko. De kan skade deres fødder betydeligt, og aldrig vide det, medmindre de undersøger deres fødder rutinemæssigt for skade.

  Mange ældre og diabetikere med synsproblemer kan heller ikke se deres fødder godt nok til at undersøge dem for problemer.

 • Kredsløbsproblemer. Enhver sygdom, der nedsætter cirkulation til fødderne kan forårsage fodsår. Mindre blod når fødderne, som fratager celler af ilt. Dette gør huden mere sårbar over for skader. Og det forsinker foden evne til at helbrede.

  Dårlig cirkulation i benet arterier kaldes perifer arteriesygdom. Det medfører også smerter i benet eller balde under gang. Det er forårsaget af aterosklerose. Dette er en sygdom, hvor fedtaflejringer af kolesterol opbygge inde arterier.

 • Abnormiteter i knogler og muskler i fødderne. Enhver sygdom, der forvrider den normale anatomi af foden kan føre til fodsår. Dette gælder især, hvis foden er tvunget ind i sko, der ikke passer ind i fodens ændrede form. Eksempler er klo fødder, fødder med frakturer, og tilfælde af alvorlig artritis.

Mere end nogen anden gruppe, mennesker med diabetes har en særlig høj risiko for at udvikle fodsår. Dette skyldes, at de langsigtede komplikationer af diabetes indbefatter ofte neuropati og kredsløbsproblemer. Uden hurtig og ordentlig behandling, kan et fodsår kræver hospitalsbehandling. Eller, kan det føre til dyb infektion eller koldbrand og amputation.

Udover diabetes, andre medicinske sygdomme, der øger risikoen for fodsår omfatter:

 • Åreforkalkning. Denne sygdom medfører dårlig cirkulation til benene.

 • Raynauds fænomen. Denne sygdom forårsager pludselige episoder af nedsat blodgennemstrømning til fingre og tæer. I løbet af disse episoder, fingre og tæer bliver hvide, da blodforsyningen mindskes. De bliver blå og rød igen som omløb vender tilbage til normal.

Det er sjældent, at en fodsår at være relateret til disse risikofaktorer og sygdomme. En fod sår i en person, der har ingen af disse sundhedsmæssige problemer skal kontrolleres for hudkræft, især pladecellecarcinom. Denne kræft lejlighedsvis ligner en fodsår.

Symptomer

En fodsår ligner en rød krater i huden. De fleste fodsår er placeret på siden eller bunden af ​​foden eller på toppen eller spidsen af ​​en tå. Denne runde krater kan være omgivet af en kant af fortykket, callused hud. Denne grænse kan udvikle sig over tid. I meget alvorlige sår, kan den røde krater være dybt nok til at eksponere sener eller knogler.

Hvis nerverne i foden fungerer normalt, så såret vil være smertefuld. Hvis ikke, så en person med et fodsår kan ikke vide, det er der, især hvis såret er placeret på en mindre indlysende del af foden.

I handicappede eller ældre patienter, kan en relativ eller pårørende være den, der bliver opmærksom på problemet. De pårørende måske bemærke, at foden ser røde og hævede. Der kan være dræning på sok og en dårlig lugt.

Diagnose

I de fleste tilfælde kan lægen fortælle, at du har et fodsår blot ved at kigge på din fod.

Hvis du har diabetes, vil din læge vurdere din kontrol af dit blodsukker. Han eller hun vil spørge om den omhu, som du tager for at holde dine fødder sunde. Lægen vil spørge om, hvilken type sko, som du normalt slid.

Din læge vil vurdere mavesår at fastslå:

 • Hvor dybt såret er

 • Om der er en infektion

 • Hvorvidt denne infektion har udviklet sig til cellulitis (en dyb hudinfektion) eller osteomyelitis (en infektion i knogler nær mavesår)

 • Uanset om du har nogen fod abnormiteter, kredsløbsproblemer eller neuropati, der vil forstyrre healing.

Din læge kan bede dig om at gå som en del af din eksamen. Dette er fordi din gangart kan fremhæve knæ og ankel abnormiteter, der forårsager unormale tryk pletter på fødderne. Din læge vil også kigge efter andre fodproblemer, såsom klo fod eller faldet buer.

At kontrollere for neuropati, din læge kan:

 • Test fornemmelse i dine fødder

 • Tjek dine reflekser

 • Brug en stemmegaffel at se om du kan mærke vibration i tæerne

Din læge kan også teste cirkulationen i dine ben og fødder. Han eller hun kan gøre dette ved at føle dine impulser og bemærke, om dine fødder er lyserøde og varm. Hvis dine impulser svækkes, så vil din læge kan bruge Doppler ultralyd til at teste din omsætning.

Din læge kan bruge en vatpind eller en anden tynd sonde til at undersøge såret selv. Disse værktøjer kan bruges til at se, hvor dybt sår er. Og de kan hjælpe med at kontrollere for udsatte sener eller knogler. Din læge vil kigge nøje for rødme omkring såret. En stor margen af ​​rødme kan være et tegn på cellulitis.

Din læge kan bestille andre test til bedre at forstå omfanget af mavesår og for at afgøre, om den er inficeret. Disse tests kan omfatte:

 • Blodprøver

 • Bakteriekulturer af mavesår

 • Røntgenstråler

 • Magnetic resonance imaging (MRI)

 • En computertomografi (CT) scanning

 • En knoglescanning

Forventet varighed

Hvor længe et fodsår varer afhænger af:

 • Dybden af ​​mavesår

 • Uanset om der er nok blodcirkulation til levere ilt og næringsstoffer

 • Hvorvidt mavesår kan beskyttes mod gnidning eller pres

 • Hvorvidt såret er inficeret

Hos personer, der har god omsætning og god lægehjælp, undertiden et sår kan helbrede i så få som tre til seks uger. Dybere sår kan tage 12 til 20 uger. De tider kræver operation.

Forebyggelse

Mennesker, der er i risiko for fodsår, såsom dem med diabetes, kan tage skridt til at forhindre fodsår. De kan gøre dette ved at undersøge deres fødder rutinemæssigt og efter gode mund-hygiejne.

Følgende strategier kan hjælpe med at forhindre fodsår:

 • Undersøg alle dele af dine fødder hver dag for at tjekke for gnides områder, revner eller hård hud. Hvis det er nødvendigt, kan du bruge et spejl til at kontrollere hæl og sål. Hvis dit syn er ikke godt, så spørg en slægtning eller pårørende til at undersøge din fod for dig.

 • Øv god fod hygiejne. Vask dine fødder hver dag med mild sæbe og varmt vand. Tør grundigt, især mellem tæerne. Anvend fugtgivende lotion til tørre områder, men ikke mellem tæerne.

 • Bær sko, der passer godt og bløde, absorberende sokker. Altid tjekke dine sko for fremmedlegemer og ru områder, før du lægger dem på. Skift dine sokker omgående, hvis de bliver våde eller svedig.

 • Trim dine tånegle lige over med et søm Clipper eller smergel bord.

 • Hvis du har ligtorne eller hård hud, så spørg din læge om, hvordan man passer dem. Din læge kan bestemme, at disse problemer behandles bedst i hans eller hendes kontor i stedet for derhjemme.

Behandling

Hvis du har god cirkulation i din fod, kan lægen behandle din fodsår med en procedure kaldet debridering. Denne består af trimning væk sygt væv. Han eller hun vil også fjerne enhver nærliggende callused hud.

Lægen vil derefter anvende en forbinding. Han eller hun kan ordinere specialiseret fodtøj til at lette presset på sårområdet. Denne specialiserede fodtøj kan være en cast. Eller det kan være en løstsiddende postoperativ gå sko eller sandal, der kan bæres over en forbinding.

Din læge bliver nødt til at se dig ofte at undersøge og Debridér området. En sygeplejerske kan være nødvendigt at besøge dig at skifte forbinding hver flere dage. Pleje af et fodsår kan kræve flere besøg over uger eller måneder. Besøgene vil vare så længe, ​​som det tager for din mavesår til at helbrede fuldstændigt. Hvis der er en mulighed for infektion, kan du få antibiotika.

Når såret er helet, kan lægen ordinere funktionalitet, godt polstret sko. Dette fodtøj bør ikke lægge pres på sårbare områder af dine fødder. Dette vil bidrage til at forebygge sår i fremtiden.

Fodsår, der ikke reagerer på mere konservativ behandling kan kræve operation. I visse situationer, uden ben kirurgi, sår ikke heler ordentligt.

Folk med dårlig cirkulation kan have brug for karkirurgi. Dette er operation for at korrigere blod-flow-problemer i benet arterier. Normalt blodgennemstrømningen omdirigeret gennem benet ved hjælp af en bypass-arterie.

Hvornår skal kalde en professionel

Hvis du har diabetes, dårligt blodomløb eller perifer neuropati, undersøge dine fødder hver dag. Ring til din læge straks, hvis du ser et areal på:

 • Rødme

 • Hævelse

 • Blødning

 • Vabler

Også ringe, hvis du ser noget andet problem på foden overflade.

Prognose

Når fodsår er ikke dyb, udsigterne for helbredelse er god, hvis omløb til foden er tilstrækkelig. Med de bedste Sårpleje metoder til rådighed, bør de fleste sår heler inden for 12 uger.

Men omkring en ud af tre helede sår tilbage. Det er mest sandsynligt hos mennesker, der ikke bærer specialiserede fodtøj ordineret af deres læger.