Tusgen

Laser terapi for diabetisk neuropati

Diabetisk neuropati er nerve skader forårsaget af diabetes. Hvis du har haft diabetes i mange år, kan du få symptomer på neuropati såsom prikken, brændende, og følelsesløshed. Op til 70 procent af folk med diabetes vil opleve dette problem.

Diabetisk nerveskader ofte opstår, når dine nerver er udsat for højt blodsukker, nedsat blodforsyning, og inflammation. Den mest almindelige type af diabetisk neuropati er perifer neuropati, som er beskadigelse af nerverne længst væk fra din rygmarv. Du er mest tilbøjelige til at føle symptomer i dine fødder, især i tæerne og på sålerne på dine fødder. Sygdommen kan også påvirke dine hænder, arme og ben.

Symptomerne for perifer neuropati er de mest almindelige og generende symptomer, som de fleste diabetikere oplever. Den brændende og snurren tendens til at blive værre om natten og kan gøre det svært at sove.

Din læge kan behandle diabetisk neuropati, men kan ikke helbrede den. Du kan tage medicin, der afhjælper smerte, men disse behandlinger er kun 40 procent til 60 procent vellykket. Laser terapi er et andet valg.

Hvordan laser terapi for neuropati arbejde?

Laser terapi for neuropati blev startet i Europa og Rusland i 1960'erne. Denne type laser terapi kaldes lavt niveau laser terapi, fordi det sker ved lav intensitet. Det forårsager ikke væv brænding eller destruktion, og det er smertefrit. Din læge simpelthen holder laserindretningen over det område af kroppen, hvor du føler smerte, og lave niveauer af laser energi passerer gennem huden. Behandlinger kan vare omkring fem til 15 minutter og kan gentages to til tre gange om ugen i flere uger.

Forskerne ved ikke præcis, hvordan laser terapi hjælper diabetisk neuropati. Her er nogle af de mulige forklaringer:

  • Det frigiver kemikalier (endorfiner), der reducerer smerte.

  • Det reducerer hævelse.

  • Det øger blodgennemstrømningen.

  • Det stimulerer reparation og genvækst af nervevæv.

Fordele og ulemper ved laser terapi for diabetisk neuropati

På den positive side, er der ringe risiko forbundet med laser terapi, når det gøres korrekt. Det er også let at udføre. Hvis du ikke finder andre behandlinger fuldstændig effektiv, har du måske en forbedring fra laseren.

På den negative side, selv om deltagerne i nogle undersøgelser rapporterer om betydelige reduktion i smerte efter behandlingen, andre undersøgelser viser kun minimal forbedring. Ifølge National Diabetes Information Clearinghouse, kan behandlinger som laser terapi, elektrisk nervestimulation, magnetisk terapi, og lysterapi være nyttigt, men mere forskning, der skal gøres, før vi virkelig ved, hvor godt de virker.

For nu, hvis du har smertefuld diabetisk neuropati, der ikke reagerer godt på medicin eller andre behandlinger, så spørg din læge om laserterapi.

Key grillbarer

  • Smertefuld diabetisk neuropati er et fælles problem, hvis du har diabetes.

  • Symptomer som prikken, brændende og følelsesløshed kan påvirke din søvn og livskvalitet.

  • Nuværende behandlinger, normalt medicin, ikke helbrede, og kun delvist lindre dine smerter.

  • Laser terapi er en forholdsvis ny behandling, som viser lover at reducere dine smerter.

  • Flere undersøgelser skal gøres, før vi ved, hvor godt denne behandling virker.