Tusgen

Nyresvigt

Hvad er nyresvigt?

Nyresvigt, også kaldet nyresvigt er en livstruende sygdom, hvor der er en ophobning af affald og væske i kroppen på grund af alvorlig forringelse af nyrefunktionen. Nyrerne er vitale indre organer placeret i den øverste del af maven. Normalt mennesker har to bønneformede nyrer der udgør en del af urinvejene i uorgenitalsystemet.

Nyresvigt er forårsaget af en bred vifte af nyre og andre sygdomme, der fører til nyreskader og forringelse af nyrefunktionen. Nyresvigt kan gøre det vanskeligt eller umuligt for nyrerne til at udføre funktioner, der er afgørende for liv og din generelle sundhed, herunder:

  • Filtrering affaldsprodukter og overskydende vand og salte fra blodet, som derefter fjernes fra kroppen gennem urinlederne, blæren og urinrøret i form af urin

  • Fremstiller visse hormoner, såsom renin, som hjælper med at regulere blodtrykket

  • Produktion af den aktive form af vitamin D (calcitriol)

  • Regulering elektrolytter og andre vitale stoffer, såsom natrium, calcium og kalium

  • Regulering af niveauet og kvaliteten af ​​væske i kroppen

  • Stimulering af produktionen af ​​røde blodlegemer

Der er to generelle typer af nyresvigt:

  • Akut nyresvigt er en sygdom, hvor der er skader og forringelse af nyrefunktionen, der opstår pludseligt, generelt over en periode på dage. Akut nyresvigt kan være forårsaget af sådanne sygdomme som chok, akut pyelonefritis, urinvejsobstruktion, eller indtagelse af visse giftige stoffer.

  • Kronisk nyresvigt er en sygdom, hvor der er skader og forringelse af nyrefunktionen, der opstår i løbet af en lang periode (måneder til år). Kronisk nyresvigt er normalt forårsaget af langvarige sygdomme, såsom diabetes og forhøjet blodtryk.

Når permanent nyreskade er opstået på grund af nyresygdom eller andre sygdomme, såsom ukontrolleret hypertension, kan det ikke vendes eller helbredes. Søge omgående og regelmæssig lægehjælp, hvis du har risikofaktorer for nyresygdom, såsom forhøjet blodtryk eller diabetes. Patient overholdelse af en god behandling plan kan forhindre, langsom eller stoppe progression af nyreskader og minimere komplikationer.

Nyresvigt er en livstruende sygdom, fordi det kritisk påvirker nyrerne evne til at fungere normalt. Hurtig diagnosticering og behandling af de underliggende årsager til akut nyresvigt, kan dog vende sygdommen. Søg straks lægehjælp (ring 911), hvis du, eller nogen du er sammen med, har symptomer på nyresvigt, såsom svær åndenød, blodig afføring eller urin, pludselig fald i urinmængde eller mangel på tisser, svære lændesmerter, eller en ændring i bevidsthed eller årvågenhed. Du bør også søge omgående medicinsk behandling (ringe 911), hvis du, eller nogen du er sammen med, har overdosis på et lægemiddel eller indtages et giftigt stof.

Symptomer

Hvad er symptomerne på nyresvigt?

Symptomer på nyresvigt, nyresygdom og andre underliggende årsager til nyresvigt kan variere. Almindelige symptomer kan nævnes:... Læs mere om nyresvigt symptomer

ÅRSAGER

Hvad er årsagen til nyresvigt?

Nyresvigt kan være forårsaget af en lang række underliggende sygdomme, lidelser eller sygdomme, der fører til nyreskader, såsom obstruktion, infektion, malignitet, inflammation, deformitet, toksisk indtagelse eller reduceret blodtilførsel til nyrerne. Underliggende årsager omfatter:... Læs mere om nyresvigt årsager

BEHANDLINGER

Hvordan nyresvigt behandles?

Behandling eller forebyggelse af nyresvigt begynder med behandling af den underliggende årsag. Behandling planer varierer afhængigt af den underliggende årsag eller sygdom. Målet med behandlingen er at kurere eller kontrollere den underliggende sygdom og forhindre overdreven væske og affald fra akkumulering i kroppen, samt til at stoppe eller forsinke udviklingen af ​​nyreskade. Behandlingen kan også minimere komplikationer af nyresvigt.... Læs mere om nyresvigt behandlinger

Flere artikler