Tusgen

KOL er fortsat bredt uopdaget

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er en førende årsag til død og invaliditet i dette land. KOL omfatter mange lungesygdomme, herunder emfysem og kronisk bronkitis, som alle gør det vanskeligt at trække vejret. I størstedelen af KOL tilfælde, rygning er den største synder.

KOL udvikler sig langsomt, og folk er ofte ikke diagnosticeret med det, indtil 50'erne, når sygdommen i høj grad har påvirket deres lungefunktion og deres lunger er blevet uoprettelig beskadiget.

KOL-symptomer omfatter en vedvarende hoste med slim, træthed og åndenød (især under anstrengelse), hvæsen (en fløjtende eller pibende lyd, når du trækker vejret) og trykken for brystet. Disse symptomer er ofte forveksles med astma eller tænkt på som en normal del af aldring. Ikke alle, der har en vedvarende hoste eller slim udvikler KOL, og ikke alle med KOL har en hoste, ifølge National Heart, Lung og Blood Institute (NHLBI).

Selvom det er umuligt at fortryde lunge skader forårsaget af KOL eller standse sygdommen helt, kan flittige styring af symptomer og livsstilsændringer bremse dens progression. Men først, er der behov for en præcis diagnose.

Diagnostisk test

Den Europæiske Thoracic Society og European College of Chest Physicians både anbefale en spirometri test for patienter, der har KOL-symptomer, eller som er i risiko for KOL på grund af rygning og andre risikofaktorer. Spirometri, en nem, smertefri test, viser, hvor godt dine lunger fungerer, siger NHLBI. Til testen, du indånder hårdt ind i en stor slange forbundet til et spirometer maskine. Når du ånder ud, maskinen måler, hvor meget luft lungerne kan holde og hvor hurtigt du udånder efter en dyb indånding.

En unormal læsning er noget lavere værdi end 85 procent af den forventede værdi for den enkelte, den forudsagte værdi er baseret på alder, højde, etnicitet og køn. Andre test, der anvendes til diagnosticering af KOL omfatter bronkodilatator reversibilitet test, røntgen af thorax og arteriel blod gas.

En behandling plan

Hvis du er diagnosticeret med KOL, vil din sundhedspleje udbyder hjælpe dig med at lindre symptomer, langsom progression af sygdommen og forebygge komplikationer. Hvis du ryger, bør du holde op. Tal med din udbyder om metoder, du kan bruge til at stoppe med at ryge.

Behandlingen er baseret på, om dine symptomer er milde, moderat eller svær. Behandlinger omfatter bruger kortikosteroider, kort-eller langtidsvirkende bronkodilatatorer, antibiotika (hvis nødvendigt) og inhalerede steroider til at reducere betændelse i luftvejene, siger NHLBI.

Din udbyder kan også have du tilmelder dig i en pulmonal Rehab program. Rehab programmer omfatter motion, sygdom lederuddannelse og rådgivning.

Du bør tage skridt til at reducere dine chancer for at udvikle en lunge-infektion. Disse omfatter vaske dine hænder jævnligt, så man undgår folk, der har luftvejsinfektioner og få en lungebetændelse skud og en årlig influenza skud.