Tusgen

KOL oversigt

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) forhindrer lungerne i at fungere normalt.

KOL er den fjerde hyppigste dødsårsag i Europa.

Typer af KOL

De to hovedtyper af KOL er emfysem og kronisk bronkitis. Disse sygdomme oppiske luftvejene i lungerne og begrænse evnen til at trække vejret. Desuden:

  • Emfysem slidt væk vægge mellem luftsække i lungerne. Dette resulterer i større og mindre fleksible sække, som ikke tager i ilt eller frigiver kuldioxid så effektivt. Mennesker med emfysem kan køre forpustet under fysisk aktivitet, og selv mens de er inaktive.

  • Kronisk bronkitis skaber en ophobning af slim, der forårsager vejrtrækningsproblemer og konstant hoste. Et andet symptom er en uventet stramning af musklerne omkring lungerne, hvilket kan indsnævre luftvejene og yderligere at begrænse vejrtrækning.

Årsager til KOL

Firs procent af KOL tilfælde er forårsaget af rygning, men KOL kan også være forårsaget af langvarig udsættelse for luftforurening, kemiske dampe, dampe og mineralsk og organisk støv. Fordi disse udløser inhaleres i mange år, at sygdommen kommer på gradvist og betragtes som en progressiv sygdom.

Diagnostiske test

Flere tests bruges til at diagnosticere KOL. Spirometri kontrol hvor meget luft lungerne kan holde og hvor hurtigt de tømme efter en dyb indånding. Arteriel gas blodprøver måler mængden af ​​oxygen og kuldioxid i blodet.

Behandling

I øjeblikket er der ingen kur mod KOL. Mere end 12 millioner mennesker har sygdommen, og omkring 12 millioner flere har det, men er ikke blevet diagnosticeret endnu. Heldigvis er der flere behandlingsmuligheder og metoder til at reducere symptomerne. Den bedste måde at reducere KOL symptomer, eller risikoen for at udvikle sygdommen, er at stoppe med at ryge.

Behandling af KOL omfatter en kombination af medicin, genoptræning, og i sjældne tilfælde kirurgi:

  • Bronkodilatatorer kan bruges til at afslappe musklerne omkring lungerne.

  • Inhalationssteroider mindske hævelse i luftvejene, så en person til at trække vejret lettere.

  • Pulmonal rehabilitering kan forbedre lungefunktionen med motion, sund kost, og oplysning om, hvordan man lever med KOL.

  • Supplerende ilt (let at få adgang ilt i en tank), kan fungere godt for folk med højt udviklede tilfælde.

  • Kirurgi kan anbefales i alvorlige tilfælde til at tage ud sektioner af beskadigede lunge, som kan forbedre vejrtrækning.

Ligegyldigt hvilken behandlingsforløb følges, bør alle med KOL har en årlig influenza skudt og bør spørge sin læge om at få en lungebetændelse vaccine.