Tusgen

Vejning muligheder for at erstatte to knæ

Have to knæ udskiftet på én gang kan være en god løsning sammenlignet med to operationer et par måneders mellemrum, finder en undersøgelse. Forskerne studerede to grupper, omkring 35.000 patienter i alt. En tredjedel af dem havde begge knæ udskiftet i samme procedure. De andre havde en knæ udskiftes ad gangen. Der var flere måneder mellem procedurer. Forskerne holdt styr på begge grupper i et år. I gruppen, der havde en operation, forekom færre infektioner. Der var også færre problemer, som krævede en anden operation. Denne gruppe havde en højere risiko for hjerteanfald eller en blodprop i lungerne, dog. Forskere siger mere undersøgelse er nødvendig for at finde ud af, hvem ville klare bedst med hver tilgang. Undersøgelsens resultater blev præsenteret 17 februar på en konference.

Hvad er lægens reaktion?

Hvis din læge anbefales, at du har knæalloplastik på begge knæ, ville du ønsker at have dem gjort en ad gangen? Eller ville det være bedre at have begge udskiftes i en enkelt operation?

Det kan synes som en god idé at have begge knæ udskiftes på samme tid.

 • Ubehag og risici for kirurgi kan være mindre med en operation end med to.

 • Der er bare en restitutionsperiode. Den totale mængde af "ned tid" kan være mindre med en operation.

 • Målene for knæalloplastik - reduceret smerte og forbedret funktion - ville være opnået før.

Alligevel vil nogle ortopædiske kirurger ikke erstatte to knæ på samme tid. Årsagerne varierer. Nogle mener, at det er mere risikabelt at udskifte begge knæ i en enkelt operation. Og der er en vis bekymring, at bedringen er langsommere med to nye knæ.

En ny undersøgelse kigget på resultaterne af mere end 35.000 mennesker, der havde begge knæ udskiftet. Omkring en tredjedel havde fået dem lavet på samme tid. Resten havde to operationer et par måneders mellemrum.

Resultaterne var blandede. Et år efter operationen var afsluttet, der erstatter begge knæ i en enkelt operation havde:

 • Halvdelen af ​​risikoen for ledinfektion

 • En lavere risiko for problemer, der kræver mere knækirurgi

Andre resultater begunstiget Men efter at have to separate operationer. Dem, der har to knæproteser i én operation oplevet:

 • En højere risiko for blodpropper i lungerne

 • En højere risiko for hjerteanfald

Der var ingen væsentlig forskel i risikoen for slagtilfælde eller død mellem de to grupper.

Efter min mening, disse resultater viser, at der er fordele og ulemper til begge metoder. Beviserne er ikke stærkt argumentere for, at begge metoder er klart bedre. Derfor mener jeg, præference for patienten og kirurgen bør fortsætte med at diktere, om folk har en eller to operationer.

Men der er behov for mere forskning. Den højere risiko for hjerteanfald blandt dem, der har to knæproteser på en gang er en bekymring. Det kunne også oversætte til en højere dødelighed hvis forskere holdes styr på patienter i længere tid.

Hvilke ændringer kan jeg gøre nu?

Knæalloplastik sker oftest for slidgigt. Dette kaldes også degenerativ ledsygdom. Gener spiller en vigtig rolle i denne sygdom. Men du kan tage skridt nu for at reducere din risiko for denne sygdom i fremtiden.

 • Opretholde en ideel kropsvægt.

 • Træne regelmæssigt. Stærkere muskler omkring knæ kan hjælpe med at holde brusk at linjer fælles sund.

 • Undgå fælles skade ved at træne godt og iført passende beskyttelsesudstyr gear, når du dyrker sport.

 • Gør cross training.

 • Hvil en fælles, hvis det er smertefuldt.

Hurtig diagnose og korrekt behandling kan reducere behovet for fælles operation for andre typer af gigt. Disse indbefatter rheumatoid arthritis og former forårsaget af infektioner. Hvis du har smerter og hævelse i et led, se din læge.

Fælles udskiftning betragtes som en behandling af sidste udvej. Men det kan gøre livet meget bedre for folk, der har brug for det. Denne operation kan være værd at overveje, hvis din gigt:

 • Årsager betydelige smerter og tab af funktion

 • Hurts din livskvalitet

 • Er det ikke bedre med andre behandlinger

 • Er forbundet med stor ledskader vist på røntgenbilleder

Det er vigtigt at indse, at denne operation ikke returnerer en fælles til normal. Faktisk ortopædkirurger tyder ofte, at deres patienter at opgive nogle aktiviteter efter denne operation. For eksempel, hvis du har kirurgi, du kan rådes til at undgå konkurrencedygtig singler tennis eller fodbold. Alligevel kan kirurgi dramatisk forbedre livskvaliteten ved at mindske smerter og forbedre funktionen.

Hvad kan jeg forvente at se på fremtiden?

Jeg håber, at vi i fremtiden vil have bedre måder at forebygge slidgigt og andre typer af gigt. Så vil vi have mindre behov for knæproteser. Men fedme har nået epidemiske etaper i Europa. Overvægt belaster knæene. Så det er sandsynligt, at slidgigt og behovet for knæalloplastik kun vil stige i den nærmeste fremtid.

Vi får brug for mere forskning for at finde ud af, hvem der er den bedste kandidat til to knæproteser på samme tid. Til sidst, kan vi være i stand til at forudsige, hvem der er bedre stillet med en enkelt operation, og hvem der skal have det ene knæ udskiftes på et tidspunkt. Indtil da, denne nye forskning tyder på, at have en operation for at erstatte begge knæ er en mulighed værd at overveje.