Tusgen

Gigt: fra berømte konger til gennemsnitlige europæere

Gigt, en smertefuld form for gigt, er ikke en glamourøs sygdom. Men fordi dens udløser omfatter spise rige fødevarer som fisk og skaldyr og bøf og drikke alkohol, det har længe været forbundet med rigdom og berømmelse.

Nu, dette ældgamle sygdom er stigende igen i Europa. Dens ødelæggende virkninger forblive den samme, men årsagerne, og heldigvis har de behandlinger udviklet sig med tiden.

Et næsten 2.000-årige historie

Gigt sagnomspundne fortid rækker tilbage til et sted omkring år e.Kr. 30. En romersk medicinsk forfatter ved navn Aulus Cornelius Celsus anerkendt mange af dens funktioner, herunder dens forbindelse til alkohol. Han ordineret et møde i blodsudgydelser, efterfulgt af et år med at afstå fra vin og drikke æsel mælk i stedet.

Under det romerske imperium, kirurgen Galen beskrev gigt som den uligevægtige udledning af de fire humør ind i leddene. Sygdommen har fået sit navn fra det latinske ord for "drop" - guttaperka, som han brugte til at beskrive de dråber af decharge.

For nylig, at sygdommen var udbredt blandt royalty der overindulged i mad og drikke. De blev ofte vækket efter en nat udskejelser af podagra, en smertefuld gigt angreb i storetåen. Dette førte til gigt kælenavn, den "sygdom konger."

En lidelse af de helt store

Gennem årene, gigt har ramt mange kendte forskere, filosoffer, og ledere. Listen omfatter Sir Isaac Newton, Thomas Jefferson, John Calvin, Charles Darwin, og Karl Marx.

Kong Henry VIII, der regerede England fra 1509 til 1547, blev sagt at fejre halshugninger med en side af oksekød, en nydelse, der kan have bragt på hans gigt angreb. Da han var 74, grundlægger og humoristisk skriftklog Benjamin Franklin berømt skrev en dialog mellem sig selv og sin gigt.

I 1726, britisk læge Richard Blackmore kaldet gigt "den dybt alvorlige katastrofe af den Store, de rige og de mest let i deres situation." Portrætter i denne æra viste en persons høj status ved at afbilde ham liggende, bandager fødder rejst på en skammel.

Bekæmpelse gigt i dag

I dag, selv om nogle berømte og velhavende mennesker har gigt, har sygdommen bredt sig til hele den sociale klasser. Antallet af nye sager næsten tredoblet mellem 1970'erne og 1990'erne. I dag har omkring 3 millioner amerikanske voksne gigt-og mere end 6 millioner har oplevet det på et tidspunkt i deres liv.

I første del, læger siger, vores moderne livsstil har skylden. Fedme er en risikofaktor for sygdommen, som er hurtigt vægttab af den type opmuntret af FAD kostvaner. Nylige undersøgelser har vist, at sukkersødede drikkevarer, herunder sodavand og frugtsaft, kan øge risikoen.

Vi ved nu, at gigt ikke skyldes humør, men ved en ophobning af urinsyre. Dette stof dannes, når kroppen nedbryder DNA byggesten kendt som adenin og guanin, der er typer af puriner. For at reducere din risiko for at udvikle gigt eller udløse et angreb, springe sodavand og spise mindre af disse fødevarer, alle højt i purines:

  • Tørrede bønner og ærter

  • Asparges

  • Svampe

  • Gravy

  • Laks

  • Sardiner

  • Kammuslinger

  • Fisk som ansjoser, sild og makrel

  • Indmad, herunder lever, nyrer og hjerne

  • Vildt kød

Smerten af ​​gigt er signifikant-og der er nye grunde til at undgå det. En nylig undersøgelse i tidsskriftet Rheumatology viser, at folk med gigt kan have en højere risiko for hjerte-kar-sygdomme og endda død.