Tusgen

Når statiner er ikke for dig

Ezetimibe (Zetia, Vytorin)

Ezetimibe er en kolesterol absorption inhibitor, der blokerer for indtagelse af kolesterol fra fødevarer i din fordøjelseskanalen. Det kan mindske LDL-niveauer med 20%, og er ofte anvendt i kombination med et statin. Det stof Vytorin kombinerer ezetimibe med et statin.

Ezetimibe har en fremragende sikkerhed rekord og er veltolereret, mere så end andre lipidsænkende midler (såsom niacin, fibrater og galde syrebindemiddel), og måske endda mere end statiner. Imidlertid har dens effektivitet er blevet sat spørgsmålstegn ved en række undersøgelser.

I en undersøgelse, der er kendt som ENHANCE forsøget, sammenlignet forskere Vytorin virkning på tykkelsen af ​​halspulsåren plak som i simvastatin alene. Deltagerne omfattede 720 personer med en genetisk defekt, der producerer meget høje kolesteroltal. Resultatet viste ingen forskel i plak reduktion mellem de to lægemidler. Denne konstatering fået nogle eksperter til at stille spørgsmålstegn ved undersøgelsens design, og andre til at sætte spørgsmålstegn ved nytten af ​​ezetimibe alene eller kombineret med statiner.

En anden undersøgelse, SEAS trial-sammenlignet effekten af Vytorin versus placebo på progression af aortaklappen indsnævring i 1.900 personer. Det stof reducerede risikoen for koronar problemer, men undlod at bremse udviklingen af ​​aorta stenose, undersøgelsens primære endpoint. SEAS retssag også udtrykt bekymring over en sammenhæng mellem ezetimibe og kræft, men yderligere analyse af de data, der fandt, at stigningen i kræft sandsynligvis opstået ved en tilfældighed.

En tredje undersøgelse, der er kendt som dommer-6 parader, blev stoppet i begyndelsen af ​​2009, når dens panel sikkerhed konkluderet, at niacin plus et statin var overlegen i forhold til ezetimibe plus et statin, hvilket medfører en større reduktion i kolesterol-fyldte plak i halspulsåren. I modsætning hertil en 2011 undersøgelse, der er kendt som SHARP, fandt en signifikant reduktion i kardiovaskulær sygdom hos patienter med nyresygdom, der tog Vytorin.

Eksperter er uenige om værdien af ​​at tilsætte ezetimibe til statinbehandling, da data på dens yderligere fordel er modstridende. De fleste tror, ​​at det stadig bør opfattes som en sikker måde at sænke LDL -kolesterol, når statiner ikke tåles eller ikke sænke LDL niveauer nok. En anden meget stor undersøgelse om Vytorin effektivitet, forbedre-IT, er stadig i gang, og det kan afklare nogle af de spørgsmål omkring lægemidlets anvendelighed i patienter med koronar sygdom.


Bile syrebindemiddel

Ligesom ezetimibe, galdesyre bindemiddelharpikser hæmmer kroppens optagelse af kolesterol, men de arbejder via en anden mekanisme. Din lever bruger kolesterol til at gøre galdesyrer, et stof, der er nødvendig for fordøjelsen. Bile syrebindemiddel lavere kolesterol indirekte ved at binde til disse syrer, hvilket fik leveren til at bruge ekstra kolesterol til at gøre mere galdesyre. Dette reducerer niveauet af kolesterol i blodet.

Medicin i denne klasse omfatter cholestyramine (Prevalite, Questran), colesevelam (Welchol), og colestipol (Colestid). Typisk, de sænker LDL-kolesterol med 15% til 30%, afhængig af den daglige dosis. Større mængder producere større reduktioner, men også øge bivirkninger.

Bivirkningerne af galde syrebindemiddel omfatter forstoppelse, halsbrand, og en oppustet følelse. De kan binde med andre end galdesyrer stoffer og kan forstyrre kroppens evne til at absorbere nogle medikamenter, især digitalis-præparater, betablokkere, warfarin, thiaziddiuretika, antikonvulsiva og skjoldbruskkirtel hormontilskud. Mennesker med højt triglycerid niveauer bør ikke tage galde syrebindemiddel fordi de har tendens til at ophøje triglycerider. Af disse årsager har disse stoffer i vid udstrækning blevet erstattet af ezetimibe.


Fibrinsyrederivater (fibrater)

Fibrater sænke triglycerider ved at reducere din leverens produktion af VLDL-kolesterol og fremskynde dens fjernelse fra blodet. De to mest almindeligt ordineret fibrinsyrederivater er gemfibrozil (Lopid) og fenofibrat (Tricor, Lofibra). Fibrinsyrederivater reducere triglycerid med 20% til 50% og hæve HDL niveauer med 10% til 15%, men de har kun en beskeden effekt på LDL-niveauet. Generelt er de ordineret til mennesker med højt triglycerid niveauer, og bruges sjældent til dem, hvis eneste problem er høj LDL-kolesterol.

Gemfibrozil og fenofibrat er normalt tages en gang (fenofibrat) eller to gange (gemfibrozil) om dagen med måltider. De fleste mennesker ikke oplever bivirkninger, selv om et par udvikle dyspepsi (følelse af fylde, oppustethed, eller halsbrand efter at have spist), svimmelhed, eller ændringer i fornemmelser, såsom berøring og smag. Gemfibrozil og fenofibrat kan også øge risikoen for galdeblæren.

Når det bruges med et statin, kan fibrinsyrederivater forårsage sjældne tilfælde af betydelig muskel opdeling. Tyder imidlertid, at dette resultat kan være mindre sandsynligt med fenofibrat end med gemfibrozil, når det anvendes med moderate doser af statiner. Fibrater kan også øge virkningen af ​​blodfortyndende medicin, såsom warfarin (Coumadin). På grund af disse ualmindelige, men betydelige bivirkninger, bør alle tage en fibrinsyrederivat have leverfunktionstest og blodlegemer før og under behandlingen. Dem på blodfortyndende medicin bør også have deres protrombintid (et mål for størkningsevne) overvåges nøje.


Niacin

B-vitaminet niacin nedsætter triglycerider ved at begrænse din leverens evne til at producere VLDL partikler. Forskellige receptpligtig og over-the-counter præparater er til rådighed, men recept forlænget-release niacin (Niaspan) foretrækkes ofte, fordi det har færrest bivirkninger. Kosttilskud, der indeholder niacin sælges i håndkøb så godt, men de har ikke lavere triglycerider effektivt og i nogle tilfælde kan give leverskader. Extended-release niacin kan også forårsage lever-funktion abnormiteter, især når de kombineres med et statin. Det er vigtigt at teste leverfunktionen, niveauer af blodsukker, og urinsyreniveauer før du begynder niacin terapi og i løbet af behandlingen.

Niacin er billig og generelt sikker, undtagen i mennesker med kronisk leversygdom eller visse andre sygdomme, herunder diabetes og mavesår. Men det har mange bivirkninger, herunder forårsager hududslæt og skærpende gigt, diabetes eller mavesår. Tidligt i behandlingen, kan det medføre rødmen i ansigtet i flere minutter hurtigt efter en dosis. Denne reaktion dog stopper ofte efter cirka to uger, og kan reduceres ved at tage aspirin eller ibuprofen 30 minutter før du tager niacin. Mange mennesker begynder behandling ved lave doser (250 mg to gange dagligt, for eksempel), og over seks uger eller deromkring, gradvist bygge op til et beløb, der sænker lipid niveauer (fra 1.000 mg til 2.500 mg per dag, som kan opdeles i to doser). Denne gradvise fremgangsmåde kan hjælpe med at opbygge tolerance over for bivirkninger, såsom rødmen i ansigtet.

Niacin fætter, niacinamid (nikotinamid), kan ikke anvendes i stedet for niacin til at sænke kolesterol. Selvom niacinamid ligner niacin og svarer som et vitamin, har det ingen effekt overhovedet på kolesterol i blodet. Dette er uheldigt, fordi store doser af niacinamid ikke har de bivirkninger, der kan gøre store doser af niacin ubehagelig.


Drug kombinationer

Høj-dosis statiner undlader at forhindre, at nogle to tredjedele af hjerteanfald og slagtilfælde-hvilket har intensiveret søgen efter effektive kombinationsbehandlinger. Multilægemiddelresistente regimer holde løftet om større effektivitet og færre bivirkninger, dels fordi de er afhængige af lavere doser af hver medicin. Vytorin (se "Ezetimibe,") er et eksempel.

En anden kombination er et statin og niacin. I en 2007 undergruppe analyse af HDL-Åreforkalkning Treatment Study (HATS), kombinationen af niacin plus simvastatin reducerede hjerteanfald og andre begivenheder med 60% hos personer med metabolisk syndrom. Et år senere, i en undersøgelse kaldet oceaner, den samme kombination af lægemidler sænket non-HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, triglycerider og forholdet mellem total til HDL-kolesterol-alle med omkring 50% hos patienter, der aldrig havde før taget lipidsænkende lægemidler. Det øgede også HDL-kolesterol med 25%.

En nyere undersøgelse, AIM-HIGH, så på niacin plus et statin i individer, hvis LDL niveauet var generelt ganske lav allerede (mindre end 100 mg / dl). Interessant, det stof gjorde, hvad der var forventet af det-det øgede HDL-kolesterol og faldt triglycerider mere end et statin alene gjorde. Men de mennesker, der tager kombination, og de mennesker, der tager statin alene havde det samme antal hjerteanfald og slagtilfælde. Nogle eksperter mener, at dette var fordi folk i undersøgelsen havde lavt LDL-kolesterol til at begynde med, og måske et niacin-statin kombination ville fungere bedre på folk med højere LDL-niveauet. Fremtidige undersøgelser skal vise, om dette er sandt.

En anden kombination, et statin plus et fibrat, er blevet testet i et forsøg kaldet ACCORD, som randomiseret mennesker med type 2 -diabetes til enten tage et statin alene eller et statin plus fenofibrat. Efter omkring fem år, begge grupper havde samme risiko for hjerteanfald og slagtilfælde. Men en del af disse patienter, dem, hvis triglycerid-niveauer var over omkring 200 mg / dl og som også havde lave niveauer af HDL-kolesterol, synes at udlede nogen drager fordel af kombinationen.