Tusgen

Alder og gigt - fakta og fiktion

Hvis du tror, ​​at gigt er noget, kun ældre mennesker får, er du ikke alene. Mange mennesker forestiller en person med gigt som et ældre familiemedlem med knoklet, knobby fingre eller en ny hofte.

Det er rigtigt, at den mest almindelige form for gigt, slidgigt, er en sygdom, der primært rammer mennesker over 50 år. Og det er sandt, at mindst halvdelen af ​​de voksne over en alder af 64 angiver at have fået at vide af en læge, at de har gigt.

Men der er mere end 100 typer af gigt, og nogle af dem påvirke yngre voksne og børn.

Gigt er mere end ømhed og smerter

Udtrykket "arthritis" anvendes ofte til at beskrive ømhed og smerter i eller omkring et led. Men ordet betyder faktisk, ledbetændelse. Det fælles er smertefuldt og hævet, og har begrænset bevægelse. Det fælles kan også blive vist rødt, når betændelsen er svær.

Nogle typer af ledsygdom har mere betændelse end andre. For eksempel rheumatoid arthritis generelt forårsager mærkbar inflammation, mens slidgigt (også kaldet "degenerativ ledsygdom"), der normalt forårsager mild inflammation.

Mennesker med ledsmerter kan have problemer relateret til gigt. For eksempel kan senebetændelse (tendonitis) forårsager ledsmerter, men fælles i sig selv er ikke problemet. For at gøre det endnu mere kompliceret, kan folk med visse typer af gigt også har senebetændelse. Et eksempel er arthritis psoriatica, en type ledsygdom, som forekommer i 10% til 20% af mennesker med hudsygdommen, psoriasis.

Hvem får gigt?

Forskellige typer af gigt tendens til at påvirke folk i forskellige aldersgrupper. For eksempel:

  • Slidgigt (OA) - Selv om han primært en sygdom hos ældre voksne, yngre voksne og selv børn undertiden udvikle OA. For eksempel kan OA udvikle år efter en skade såsom et brud i nærheden af ​​en joint.

  • Polymyalgia rheumatica (PMR) - Dette er en form for gigt, der påvirker skuldre og hofter. Det påvirker kun voksne i alderen 50 og ældre, den typiske patient er i det mindste i hans eller hendes sene 60'erne.

  • Leddegigt (RA) - Starten af denne sygdom topper blandt voksne i alderen 25 til 50.

  • Lupus - I denne sygdom kroppens immunsystem fejlagtigt angriber sine egne væv. Dette forårsager inflammation i leddene og andre organer. Lupus er mest almindeligt diagnosticeret hos kvinder i alderen 20 til 40.

  • Gigt - Denne sygdom ofte medfører pludseligt indsættende slidgigt i en fælles ad gangen (især storetåen), og det påvirker mænd i alle aldre og postmenopausale kvinder.

Arthritis, der er (næsten) unikt for børn

Nogle typer af gigt påvirker primært børn. Deres navne kan lyde ens - børnegigt (JRA), Juvenile Lupus eller mere for nylig, juvenil idiopatisk arthritis (JIA). Men de er forskellige sygdomme med vigtige forskelle fra voksne versioner.

For eksempel er det sjældent, at en voksen med leddegigt har øjenbetændelse - især uden symptomer - men det er et relativt almindeligt problem for børn med JIA. Også gigt kan forårsage så meget - eller endnu mere - problemer for små børn, da de mere almindelige udgaver gøre for voksne. De seneste data viser, at næsten 300.000 børn under 18 år har gigt eller et beslægtet sygdom i dette land. Dette svarer til omkring 4 per 1.000 børn og regnskab for 827 tusind lægebesøg hvert år. Fordi børns knogler og led stadig udvikler sig, og fordi montering i er så vigtigt for børn, de udfordringer, som børn står over for gigt er helt forskellige fra voksnes.

Hvor mærkeligt det end kan synes, kan gigt, der er næsten unik for børn påvirke voksne. Et eksempel er en sygdom kaldet Stadig sygdom. Det er opkaldt efter George F. Still, en britisk børnelæge, der beskrev det nær begyndelsen af ​​det sidste århundrede. Stadig sygdom er en af ​​de vigtigste typer af JIA. Typiske symptomer omfatter udslæt og feber, som ikke er fælles træk af voksne leddegigt. Men såkaldte "Adult Onset Still sygdom" påvirker 1 i 100.000 voksne. Det kan være en alvorlig sygdom, der kræver hospitalsindlæggelse og kraftfulde immunsuppressive lægemidler til kontrol.

Andre ømhed og smerter

Ikke alene får de unge mennesker får gigt, de også få ømhed og smerter fra ikke-gigtsygdomme, såsom senebetændelse og knæskal. Disse problemer kan blive endnu mere udbredt blandt unge atleter, end de er blandt ældre voksne. Stress frakturer, vokseværk (en dårligt forstået fænomen blandt børn) og infektioner (herunder influenza eller mono) er andre årsager til fælles ubehag blandt unge.

Den nederste linje

Det er en myte, at gigt og andre ømhed og smerter er sygdomme, som kun påvirker ældre. I virkeligheden er der vigtige og relativt almindelige former for gigt og andre ledsmerter, der påvirker et yngre publikum.

Så næste gang du hører nogen refererer til knirkende led eller ømhed og smerter som noget kun gamle mennesker får, måske de har en kort hukommelse, eller var heldige nok aldrig at have haft ledegigt som barn. Enten måde, de tager fejl. Nu kan du indstille dem lige.