Tusgen

Tage smerten ud af smertestillende

Smertestillende skal være blandt de mest misforståede typer medicin derude. Jeg får disse spørgsmål hele tiden:

Kan jeg tage Advil, hvis jeg også tager Aleve?
Kan jeg drikke, hvis jeg tager aspirin? Hvad om Tylenol?
Jeg er bekymret for min lever. Hvilken smertestillende er sikrest? Vil det skade mine nyrer?

Smertestillende er forvirrende, fordi:

 • Der er så mange forskellige slags.

 • Mange af de samme lægemidler kan fås med og uden recept.

 • Nogle smertestillende er multi-formål. Det er svært at holde alle deres anvendelser lige. Tag for eksempel aspirin og paracetamol. Ikke alene er de nyttige som smertestillende og feber reduktionsgear, men aspirin bruges også til at forebygge hjerteanfald og slagtilfælde.

 • Nogle smertestillende kommer med "bagage". De kan være vanedannende og endda solgt på gaden. Mange læger har mødt personer, der vil gøre eller sige noget for at få visse smertestillende, fordi de er afhængige, eller fordi de har planer om at sælge dem.

Af alle disse grunde er det vigtigt at forstå, hvad din læge siger om smertestillende midler. Så hvad har du brug for at vide, så smertestillende er mindre af en smerte? Læs videre for en hurtig gennemgang.

Kategorier af smertestillende

For at få det store billede, mener om smertestillende midler inden for disse brede kategorier:

 • Milde analgetika (smertestillende) - Disse er normalt anbefales til hovedpine eller mindre, dagligdags ømhed og smerter.

 • Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) - Gigt, tandsmerter og rygsmerter er ofte behandlet med NSAID, især hvis milde smertestillende midler (såsom acetaminophen) ikke virker.

 • Medicin for neuropati (nervesygdom) - Mennesker med iskias eller diabetes kan have nerve-relaterede smerter, der reagerer på disse lægemidler; stigende grad, er disse anvendes til andre end nervesmerter smertefulde sygdomme.

 • Muskelrelaksantia - Back eller nakkesmerter skyldes muskelspændinger eller krampe kan reagere særligt godt til disse.

 • Narkotiske analgetika - For svære smerter, såsom efter operationen, kan narkotika anbefales.

I almindelighed er de mildere, sikrere medicin i toppen af ​​denne liste brugt før stærkere medikamenter i bunden af ​​listen. Det er fordi de mere magtfulde medicin ikke kan være nødvendig, og har tendens til at have flere bivirkninger.

Mens nogle medicin virker bedst, når de tages regelmæssigt (snarere end "efter behov") for visse sygdomme, er det generelt en god idé at tage den minimale mængde smertestillende medicin for den kortest mulige tid.

Hvis en smertestillende medicin giver minimal lindring eller ikke virker på alle, er det nok en god ide at stoppe med at tage det. Bare tjekke med din læge, før du stopper medicin, han eller hun har anbefalet dig.

Fordele og ulemper ved hver type

Hver type smertestillende har sine fordele og ulemper.

Milde analgetika

Den mest berømte medlem af denne gruppe er acetaminophen. Som smertestillende midler går, acetaminophen er blandt de sikreste. Selv om det sjældent virker for svær, invaliderende smerter, kan acetaminophen "tage brodden" af mild til moderat smerte. For eksempel hovedpine kan, muskelømhed eller andre mindre ømhed og smerter reagerer godt på intermitterende eller regelmæssig brug af paracetamol.

Det er også en god medicin for at nedbringe feber. Faktisk fælles reklamer for acetaminophen drage fordel af dette punkt: Annoncer prale af, at acetaminophen er "den mest udbredte foreskrevne smertestillende på hospitaler." Selv om dette kan være sandt, meget af acetaminophen administreres i hospitalet for feber, ikke smerter.

Alvorlige bivirkninger er sjældne. Høje doser af acetaminophen kan skade leveren. Langsigtet kan bruge højdosis forårsage nyreskader. Mindre bivirkninger omfatter udslæt, kløe eller andre allergiske symptomer. Acetaminophen er ikke stærkt forbundet med mavesmerter, mavesår eller blødning.

Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID)

Denne kategori omfatter ibuprofen (motrin, Advil, andre), naproxen (Naprosyn, Aleve, andre), og celecoxib (Celebrex). De modvirker kemikalier, kaldet prostaglandiner og cyclooxygenase, der er involveret i kroppens regulering af inflammation. Som et resultat, lindre inflammation og smerte, den forårsager. Desuden NSAID'er milde smertestillende midler, så de kan fungere, selv når lidt eller ingen inflammation er til stede.

Bivirkninger omfatter maveproblemer, mavesår sygdom (herunder alvorlige komplikationer såsom perforering eller blødning), nyreskade, ringen for ørerne og allergiske reaktioner. De fleste NSAID-præparater, herunder aspirin, blodfortyndende lidt. Blødning og blå mærker kan være problematisk.

Medicin for nervesygdom og depression

Lægemidler i denne kategori omfatter gabapentin (Neurontin) og carbamazepin (Tegretol og andre). De arbejder særligt godt for smerte, der kommer fra neuropati, men er også effektive til mange typer af kroniske smerter. En nyere medicin, pregabalin (Lyrica), er nært beslægtet med gabapentin.

Selvom oprindeligt godkendt til behandling af depression, er amitriptylin (elavil) og duloxetin (Cymbalta) almindeligt ordineret til kroniske smerter så godt.

Bivirkninger varierer. Gabapentin og carbamazepin kan forårsage sløvhed eller svimmelhed. Amitriptylin kan forårsage sedation og mundtørhed.

Muskelrelakserende

Muskelafslappende midler, herunder cyclobenzaprin (Flexeril) eller Methocarbamol (Robaxin) kan være nyttige for muskelkramper eller stamme, men de kan også lindre smerter på grund af andre årsager.

Sedation er den primære bivirkning, så disse lægemidler normalt træffes inden sengetid.

Narkotiske analgetika

Kodein, morfin og oxycodon er almindelige eksempler på narkotika. Selvom tramadol (Ultram) er ikke teknisk set en narkotisk, dens handlinger er helt ens.

Ofte er disse medikamenter kombineret med acetaminophen: Tylenol # 3 (acetaminophen med kodein), Percocet (paracetamol plus den narkotiske, oxycodon) og Ultracet (acetaminophen plus tramadol). Mens disse er stærke smertestillende, de har flere bivirkninger, der begrænser deres anvendelse. Heriblandt:

 • Forstoppelse

 • Kvalme

 • Sedation

 • Forvirring

 • Tolerance (regelmæssig brug kan gøre dem mindre effektive, kræver højere doser over tid)

Desuden kan de være vanedannende og forårsage abstinenssymptomer, når stoppet. De kan også interagere med andre medikamenter.

Af disse grunde er narkotiske smertestillende midler anvendes som en sidste udvej, når intet andet har virket. Alligevel mange mennesker med smertefulde sygdomme, der ikke har responderet på andre behandlinger er i stand til at tage lave doser af narkotiske medicin uden at skulle øge dosis eller lider problematiske bivirkninger.

Narcotics er mere stærkt reguleret end andre receptpligtig medicin. For eksempel i Europa, skal en læge give sin Drug Enforcement Agency (DEA) nummer på recepten. Din læge kan ikke "kalde" et narkotisk recept til apoteket ved telefonen, og recepten ikke kan besættes i mere end en måned ad gangen. Så hvis du tager narkotika regelmæssigt (for legitime grunde naturligvis!), Skal du ikke vente, indtil nætter eller weekender til at opfordre til en opfyldning. Udarbejde en plan med din læge for at genopfylde din recept hver måned. Sørg for, at planen er veldokumenteret i din journal i tilfælde anden læge dækker, når du ringer.

Hvad om disse spørgsmål?

Selvom der er ingen absolut forbud mod at drikke og tage smertestillende, er det vigtigt at holde mådehold i tankerne. Højdosis paracetamol og overdreven alkohol (mere end én eller to drinks om dagen), kan skade leveren. Alkohol og NSAID kan irritere foring af maven. De sedative virkninger af alkohol kan faretruende overdrevet ved tilsætning af et narkotisk. Undgå at blande de to.

Generelt bør du ikke tage to forskellige typer af NSAID samtidig til smertelindring. Hvis du er i tvivl, så spørg lægen eller på apoteket. Den eneste undtagelse er dog, hvis du tager lavdosis aspirin for at forebygge hjerteanfald eller slagtilfælde. Det er almindeligt for en person til at tage en anden NSAID såsom ibuprofen med lavdosis aspirin. I dette tilfælde skal tage aspirin mindst 30 minutter før ibuprofen, så det stadig kan give sin blodfortyndende effekt. Check med din læge, før kombinere forsinket frigivelse aspirin og ibuprofen. Det er muligt, at uanset timingen kan aspirin fordel reduceres.

Det er almindeligt og acceptabelt at kombinere acetaminophen og NSAID når det er nødvendigt.

Alvorlig leversygdom er ualmindeligt med smertestillende, der er anført ovenfor. Nyresygdom, er imidlertid et stort problem med NSAID og eventuelt med langvarig højdosis paracetamol. Så hvis du har kronisk nyresygdom, er det bedst at tjekke med din læge, før du tager nogen smertestillende.

Den nederste linje

Behandling af smerte afhænger i det mindste en del af årsagen. Så vil din læge ønsker at kende detaljerne i din smerte og undersøge dig grundigt for at finde ud af dette. Husk på, at smerte ofte kan behandles uden medicin. Heat, ultralyd behandling (med en fysioterapeut), og resten er gode eksempler på ikke-farmakologiske muligheder for smerte.

Men hvis din læge ikke anbefale en medicin for smerter, nu vil du have en bedre forståelse af, hvad din læge siger.