Tusgen

Psoriasis oversigt

Psoriasis er en kronisk hudsygdom karakteriseret ved betændte, røde, hævede områder, der ofte udvikle sig som sølvfarvede skæl på hovedbunden, albuer, knæ og lænd.

Psoriasis skønnes at påvirke 7,5 millioner mennesker i USA Det ser ofte i alderen mellem 15 og 25, men kan udvikle sig på alle alderstrin. Selvom ikke smitsom, at sygdommen er arvelig.

Årsag

Årsagen til psoriasis er ukendt, men er det menes at være forårsaget af unormalt hurtigt voksende og kaste hudceller. Hudceller formerer sig så hurtigt, hvilket får huden til at kaste hver tre til fire dage. Lægerne tror, ​​at det sker, når kroppens immunsystem fejlagtigt angriber raske hudceller.

Tegn og symptomer

Kendetegnet tegn på psoriasis er rød hud, med skællende hvide pletter. Afhængigt af hvilken type, kan psoriasis også forårsage vabler, små lyserøde pletter, eller hvide, skællende hud. Albuer, knæ og overkrop er mest berørt.

Hvis du har psoriasis, kan du gå efter et stykke tid uden symptomer. Dine hudproblemer kan blusse op som reaktion på visse udløser. Koldt vejr, rygning, stress, forkølelse og andre sygdomme, tør hud, og insektbid eller skader kan bringe det om.

Typer

Psoriasis er ofte tilbagevendende og forekommer i varierende sværhedsgrader. Der findes flere typer af psoriasis, herunder discoid psoriasis, guttat psoriasis, og pustuløs psoriasis. Også kaldet plaque psoriasis, diskoid psoriasis er den mest almindelige type. Guttat psoriasis er en forholdsvis sjælden type, der rammer oftest børn, det normalt udvikler sig hurtigt, og efter en infektion, især halsbetændelse. Pustuløs psoriasis er en sjælden form, der udvikler sig primært i voksne.

Diagnostiske test

Når sygdommen skrider frem til udviklingen af ​​sølvfarvede skæl, kan en læge normalt diagnosticere psoriasis med en medicinsk behandling af negle og hud. Bekræftelse af diagnose kan udføres med en hudbiopsi. En læge tager en lille hud prøve at undersøge under et mikroskop.

Behandling

Der er ingen kur mod psoriasis, men behandling kan hjælpe med at holde symptomerne i skak. Målet med behandlingen er at reducere inflammation og bremse den hurtige vækst og afgivelse af hudceller ned. Behandlingen kan omfatte salver og cremer til fugter huden, sollys eller ultraviolet lys eksponering udføres under en læges tilsyn steroider såsom kortison cremer; D-vitamin cremen, cremer indeholdende salicylsyre eller kultjære, anthralin, som er et stof, der behandler tykkere, svære at behandle pletter af psoriasis, methotrexat, hvilket er en anticancer stof, der afbryder væksten af ​​hudceller, mundtlige eller topiske retinoider, og immunosuppressive lægemidler.