Tusgen

Rosacea og voksne acne

Du overlevede ungdomsårene, med dens faldgruber og tinder. Du er fri for prøvelser af dine tidlige 20'ere. Men på livets vej, andre farer væven-rosacea og voksne acne, som kan plage selv de mest slidte hud. Og du troede, du havde set din sidste plet.

Rosacea

Rosacea er en kronisk hudsygdom, der påvirker blodkarrene og talgkirtler i ansigtet. De talgkirtler producerer en olieagtig substans kaldet sebum. Rosacea forårsager rødme, små bump eller bumser, og små blodkar til at blive vist på kinder og næse. Indimellem øjenlågene kan blive berørt, bliver røde og hævede.

I mere alvorlige tilfælde, talgkirtlerne blive større, hvilket næsen bliver pæreformet og kinderne til at blive vist oppustede. Den nederste del af næsen kan udvikle tykke bump, disse bump kan også vises på kinderne. Dette er mere udbredt blandt mænd end kvinder.

Rosacea kan forårsage permanent skade på ansigts væv. Er der tale om øjnene, det berørte område normalt er begrænset til øjenlågene. Kun sjældent er overfladen af ​​de berørte øjne. Symptomer på okulær rosacea (conjunctivitis), brænder og gryn.

Rosacea påvirker omkring 13 millioner voksne europæere, især lyshudede mennesker i alderen 30 og 50. Den er mest almindelig hos mennesker af keltisk oprindelse. Kvinder har tendens til at udvikle rosacea oftere end mænd, men sygdommen er ofte mere alvorlig hos mænd. Det kan forveksles med voksne acne, men i rosacea er der ingen hudorme (komedoner), og voksne acne forårsager ikke rødmen.

Tidlige tegn på rosacea omfatter en tendens til at skylle nemt. Rødme bliver mere vedholdende og til sidst små blodkar eller bumser vises. Hvis du bemærker symptomer, se din læge. Når diagnosticeret, kan rosacea behandles.

Den nøjagtige årsag til rosacea er ukendt, men der er visse ting, der forårsager ansigtet til flush og der kan gøre rosacea værre. Heriblandt:

 • Sollys og ekstreme temperaturer

 • Stress, vrede eller ophidselse

 • Varme drikke og varm mad, krydret fødevarer, og alkohol

 • Irriterer kosmetik og andre ansigts produkter

 • Anstrengende motion

 • Visse medikamenter

Undgå disse risikofaktorer kan bidrage til at mindske symptomerne. Din læge kan også anbefale visse sæber, fugtighedscreme og solcreme produkter til at forbedre sygdommen.

Aktuel antibiotika såsom metronidazol er ofte nødvendigt at hjælpe klare symptomer på rosacea. Oral antibiotika, såsom tetracyclin, doxycyclin, metronidazol eller monocycline kan være nødvendig i nogle tilfælde. Under nogle sygdomme kan en medicin kaldet Accutane eller en aktuel retinoid creme ordineres. Laserkirurgi kan anvendes til at reducere blodkar og hævelse. Den mest succesfulde behandling vil sandsynligvis være en kombination af medicin og egenomsorg. Husk, at rosacea kan blive værre uden behandling og vil sandsynligvis komme tilbage, hvis du stopper behandlingen.

Voksen acne

Omkring én ud af fem voksne i alderen 25 og 44 har mild til moderat acne. Pletter kan dannes på dit ansigt, hals, bryst, ryg, skuldre og overarme. I svære tilfælde kan acne forårsage ardannelse.

Acne er en sygdom i huden, der involverer talgkirtlerne og hårsækkene, som de er forbundet. Olie kirtler og hårsækkene (sammen kaldet pilosebaceous enheder) er mest talrige på ansigt, øvre ryg og bryst, ifølge National Institute of Arthritis og bevægeapparatet og hudsygdomme (NIAMS). Produceret af kirtler sebum normalt tømmes på hudoverfladen gennem follikler pore. Nogle gange kan en prop af hår og sebum kan dannes i hårsækken. Bakterier, der normalt findes på huden kan vokse i sluttet op hårsækken og forårsage betændelse. Når væggen af ​​sluttet follikel bryder ned, sebum, kaste hudceller og bakterier spill ind i den nærliggende huden, hvilket fører til bumser eller læsioner, siger NIAMS.

Læsioner kan komme i flere varianter ifølge NIAMS:

 • Hudormsnekrose. Et udvidet og sat hårsækken. En comedo kan opholde lukket, under huden, der producerer en hvid bump kaldes en Whitehead. Eller en comedo kan nå hudens overflade og åbne op for at gøre en hudorm. Den sorte farve er ikke på grund af snavs, men opstår, når fedtstof oxideres til en mørk farve.

 • Papler. Disse er betændte læsioner, der ligner små, bud lyserøde knopper på huden.

 • Pustler. Disse er et andet navn for bumser. Pustler er papler toppet af pus-fyldt læsioner.

 • Knuder. Disse er store, smertefulde massive læsioner dybt i huden.

 • Cyster. Disse er dybe, smertefulde, pus-fyldt læsioner.

Ingen ved præcis, hvad der forårsager acne. Mulige årsager omfatter hormonelle forandringer, stress, arvelighed, bakterier oprustning på huden, og nogle medikamenter. Din kost forårsager ikke acne, heller ikke snavs. I virkeligheden, hvis du vasker dit ansigt for voldsomt eller for ofte, kan du forværre acne.

Der er ting du kan gøre for at hjælpe med at kontrollere acne. Vask huden med en mild sæbe eller sæbe i morgen og aften, og efter anstrengende motion. Skyl grundigt. Brug ikke astringerende, scrubs, eller masker, som kan irritere din hud og gøre acne værre. Hvis du bruger kosmetik, kigge efter produkter, der er formuleret for ikke forårsage acne. Brug olie-fri fugtighedscreme, solcreme, og fundament. Regelmæssigt shampoo dit hår. Hvis du har fedtet hår, kan du ønsker at shampoo det hver dag.

Hvis du er en mand med acne, så prøv både en elektrisk og sikkerhed barbermaskine at se, der er bedre for dig. Hvis du bruger en sikkerheds barbermaskine, holde kniven skarp og blødgøre dit skæg med sæbe og vand, før du bruger barberskum. Prøv at barbere let, og kun når det er nødvendigt, siger NIAMS.

For mild acne, selv-behandling er ofte tilstrækkelig. Benzoylperoxid cremer og geler kan også være gavnlig. Benzoylperoxid er tilgængelige over skranken i lavere koncentrationer end i recepten formularen.

For et alvorligt tilfælde af acne, bør du se din læge. Aktuel cremer og lotions, produkter, der hjælper unblock sluttet porer og reducere bakterier eller mundtlige antibiotika er tilgængelige ved recept og kan anvendes. Effektive medicinske behandlinger for svær acne har været tilgængelig i flere år. Disse lægemidler omfatter tretinoin (Retin-A) aktuelle produkter og isotretinoin (Accutane), en mundtlig form af et vitamin A-derivat. Accutane kan forårsage alvorlige bivirkninger, og dets anvendelse skal følges nøje af din læge.

Mange lægemidler, der anvendes til behandling af acne gøre huden mere følsom over for solen. Selv om en solskoldning kan gøre pletter mindre synlige og tør hud, for meget sol eksponering bærer øget risiko for hudkræft.

Alle kosmetik anvendes under acne behandling bør være oliefri. Kig efter produkter, der er mærket noncomedogenic, hvilket betyder at de ikke fremmer dannelsen af ​​lukkede hudens porer. Hvis hårplejeprodukter er fedtet, bør de holdes væk fra ansigtet.

Endelig ikke presse eller plukke disse bumser! Dette kan føre til infektion eller ardannelse.

Med korrekt egenomsorg og rådgivning fra din læge, kan du erobre din angst om voksne hudproblemer.