Tusgen

Behandling og forebyggelse af gigt angreb

Gigt

Som det er tilfældet for mange smertefulde sygdomme, er den første linie behandling for en gigt angreb tage en af de ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID), såsom diclofenac, ibuprofen eller indometacin. For folk der ikke kan tage NSAID, et stof kaldet colchicin er et alternativ. Det har været brugt i århundreder - måske endnu længere - specielt til gigt. Problemet med colchicin er dens bivirkninger, især den rigelige diarré. Hvis der hverken et NSAID eller colchicin er en mulighed, så gigt angreb kan behandles med et oralt kortikosteroid såsom prednison, eller med kortikosteroid injektioner i leddene.

Forebygge angreb

I årevis var gigt patienter fortalte de havde til at følge en purin diæt at afværge angreb, men disse kostvaner ikke var meget effektive, og folk havde en vanskelig tid at holde sig til dem. Nu lettere-sagt end gjort råd er at tabe sig, og også at skære ned på alkohol, især øl. Store kød og skaldyr spise kan blive bedt om at dæmme op for deres appetit og i stedet spise mere fedtfattig mejeri fødevarer. Diuretika tendens til at øge urinsyre niveauer. Hvis en person med gigt er ved at tage en, kan en læge undersøge nedsætte dosis eller skifte til en anden medicin.

Men den vigtigste gaffel i vejen for gigt syge er, om at begynde at tage et lægemiddel, der vil sænke deres urinsyre niveauer. Når folk begynder at tage disse stoffer, de normalt skal tage dem for resten af ​​deres liv. Går til og fra en urinsyre-sænkende medicin kan fremprovokere gigt angreb. Eksperter har forskellige meninger, men mange er enige, at kriterierne for at starte terapi omfatter hyppige (sige, tre gange om året) angreb, svære anfald, der er vanskelige at kontrollere, gigt med en historie af nyresten, eller angreb, der påvirker flere led. En anden quirky aspekt af gigt er, at urinsyre-sænkende medicin ikke kan startes under et angreb, fordi de kan gøre angrebet værre.

Allopurinol har vist sig som den første linje urinsyre-sænkende medicin, fordi det skal tages én gang om dagen og reducerer urinsyre niveauer, uanset om roden problemet er overproduktion af urinsyre eller utilstrækkelig clearance af nyrerne. Sommetider mennesker udvikler en mild udslæt, når de starter allopurinol, skønt sjældent der er en farlig allergisk reaktion. Retningslinjer advarer mod ordination allopurinol for mennesker med nyresygdom, men hvis det er et mildt tilfælde, er det stof normalt veltolereret. Underdosering har længe været et problem. Standarden daglige dosis allopurinol er 300 milligram (mg), men det er måske ikke nok til at nå den almindeligt accepterede målniveau for urinsyre 6 milligram pr deciliter (mg / dl). De fleste mennesker kan tage doser på 400 mg (eller endda mere) uden nogen problemer, selvom højere doser kan betyde at tage ekstra piller.

Et nyt lægemiddel, febuxostat (Uloric), svarer til allopurinol i den måde, det fungerer. I head-to-head forsøg febuxostat set at være mere effektivt end allopurinol på at kontrollere urinsyre niveauer, selv om det kan have været fordi det allopurinol dosis i undersøgelsen var for lav. Som noget nyt, mærkevaren, febuxostat er langt dyrere end allopurinol.

Probenecid er et tredje valg. Ligesom allopurinol, det har været på markedet i årtier, så det har en lang track record. Probenecid virker ved at øge urinsyre udskillelse gennem nyrerne, så det kan udløse udviklingen af ​​nyresten, og er ikke en god mulighed for folk med nyreproblemer. En anden ulempe probenecid er, at det skal tages to gange dagligt.

Måske det største problem med urinsyre-sænkende terapi er stikning med det. En undersøgelse udført for flere år siden viste, at over en toårig periode blev mindre end 20% af patienterne på allopurinol tage det som foreskrevet. Dårlig vedhæftning er forståeligt. Når folk tager gigt forebyggelse medicin, der normalt ingen umiddelbare symptomer minde dem at tage pillerne dagligt. Og mindet om det sidste angreb er forpligtet til at falme, uanset hvor ulidelig det kunne have været.

The Health Letter tak Dr. Robert Shmerling for hans hjælp med denne artikel. Dr. Shmerling er den kliniske chef for afdelingen for reumatologi på Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston.