Tusgen

Hvorfor gigt er i høj grad en mands sygdom

Denne gamle sygdom bliver mere almindeligt, men det er meget behandles og endda helbredes - med den rigtige pleje.

Medmindre du har oplevet det på første hånd, eller kender nogen, der har, kan gigt synes som et museum stykke af en sygdom - en sygdom, der engang plaget korpulente mænd af midler, men ikke bliver nævnt meget i disse dage. Selv navnet synes arkaisk og uvidenskabelig. Gigt kommer fra gutta, latin for dråbe, en henvisning til den overbevisning, at det var forårsaget af en dråbe for dråbe ophobning af humør i leddene.

Men gigt er stadig meget med os, og antallet af berørte mennesker synes at være stigende, dels på grund af fedme -epidemien. Det er fortsat en sygdom, der primært rammer midaldrende og ældre mænd, selv om postmenopausale kvinder er sårbare for, måske fordi de mangler den beskyttende effekt af østrogen. De diuretika ("vand piller"), at mange mennesker tager for at kontrollere højt blodtryk er en anden medvirkende faktor. Gigt kan også være et problem for transplanterede patienter. Ciclosporin, immunosuppressanten truffet for at mindske risikoen for organafstødning, skylden.

Den opmuntrende nyhed er, at næsten alle tilfælde kan behandles. I virkeligheden, gigt er en af ​​de få helbredelige former for arthritis, en samlebetegnelse for snesevis af sygdomme, der forårsager betændelse i leddene. Problemet er at sikre mennesker får den pleje, de har brug for og følge op på at tage medicin.

Hvad er årsagen til gigt?

Purines er en gruppe af kemikalier til stede i alle kroppens væv og i mange fødevarer. Vores kroppe er løbende behandler puriner, bryde dem ned og genbrug eller fjerne biprodukter. Urinsyre er et af biprodukterne og normalt overskydende blade i urinen. Men i nogle mennesker, systemet for at holde niveauet i afkrydsningsfeltet falder ud af trit. Normalt er det fordi nyrerne ikke holder op og udskille nok urinsyre, men nogle gange er det et spørgsmål om for meget urinsyre, der produceres.

Gigt opstår, når overskydende urinsyre coalescerer i krystaller, som forårsager inflammation, der resulterer i smerte og andre symptomer. (Teknisk krystallerne består af natrium-urat, men for nemheds skyld de er ofte omtalt som urinsyre krystaller). Krystallerne oftest optræder i leddene, men de kan også indsamle andre steder, herunder det ydre øre, i huden nær leddene og nyrerne.

Høje koncentrationer af urinsyre i blodet - den medicinske betegnelse er hyperurikæmi - er nødvendige for krystaller til at danne. Alligevel er der mange mennesker med hyperurikæmi aldrig udvikle gigt, og selv når de gør, de ofte har haft høje niveauer af urinsyre i blodet i årevis uden nogen symptomer. Mennesker med hyperurikæmi uden symptomer kan blive coachet til at foretage livsstilsændringer - tabe vil ofte øverst på listen - men hyperurikæmi i sig selv er normalt ikke behandles.

Disponerende faktorer

Dr. Hyon K. Choi, nu på University of British Columbia i Canada, og epidemiologer på Harvard har brugt data fra Harvard-baserede, all-mandlige Health Professionals Follow-up Study at foretage en række sammenligninger mellem de 730 mænd i denne undersøgelse som udviklede gigt i løbet af en 12-årig periode, og langt de fleste af dem i undersøgelsen, der ikke gjorde. Resultatet er en imponerende dokumentation på risikofaktorer for gigt, i det mindste, da de vedrører mænd.

Dr. Choi resultater på vægten var ikke overraskende og passer på stereotypen: gigt er faktisk en tung mands sygdom. Spise masser af kød og skaldyr og drikke masser af alkohol besværgelser urica problemer. Og Homer Simpsons i verden er gigt kandidater: to-eller-mere-en-dag øldrikkere er mere end dobbelt så tilbøjelige til at få gigt som nonbeer drikkende, som giver mening, fordi øl indeholder en masse puriner.

Læskedrikke opdrættere kan være i den samme urica båd. High fructose indtag var knyttet til gigt i en Choi-ledede undersøgelse offentliggjort i 2008. Urinsyre er et af de produkter af fruktose stofskifte, og der er gode beviser fra kontrollerede fodringsforsøg at fruktose øger urinsyre i blodet. Meget af fruktose i dagens europæiske kost kommer fra high-fructose corn syrup (hvilket er omkring halvdelen fruktose og halv glukose), der bruges til at forsøde sodavand.

Højt blodtryk er en anden væsentlig risikofaktor for gigt. Det bliver kompliceret, men fordi de diuretika taget til at sænke forhøjet blodtryk øger urinsyre niveauer, så behandling samt sygdommen er forbundet med sygdommen.

Endelig mens gigt kører i nogle familier, gener synes ikke at spille en afgørende rolle. De fleste mennesker, der udvikler gigt ikke har en familie historie af sygdommen.

Symptomer og komplikationer

Gigt er ikke gigt, indtil symptomerne opstår. Når de gør det, de normalt kommer pludseligt og, i det mindste i første omgang, påvirke en enkelt joint. Inden for få timer, bliver det fælles røde, hævede, varme og smertefulde - de kaldes gigt angreb for en grund. Det er nemt at forveksle en gigt angreb for en lokaliseret infektion af en joint. Den metatarsofalangealled ved basis af storetåen ofte stedet for det første angreb, men knæ, ankler og samlinger mellem de mange små knogler, der danner foden er også mål. Folk, der allerede har slidgigt - den mest almindelige form for gigt - ofte oplever deres gigt angreb i leddene i fingeren.

Et af de mysterier af gigt er, at angrebene ofte helt stilne af efter et par dage. Pludseligt indsættende efterfulgt af fuldstændig opløsning er en funktion af gigt, der adskiller det fra andre former for gigt.

Selv uden behandling, kan folk ikke opleve en anden gigt angreb i årevis. Men der er også en chance for, at angrebene vil eskalere, der kommer på oftere og varede længere. Når det sker, nogle mennesker udvikler tophi - store, synlige knuder lavet af urinsyre krystaller. Tophi kan være store og skæmmende og kan erodere nærliggende knoglevæv. De var engang et fælles træk ved gigt, og en årsag til sygdommen har været så berygtet.

Disse dage tophi skulle opstå sjældent, om nogensinde, takket være tilgængeligheden af ​​medicin til at kontrollere urinsyre niveauer. Når de gør det alligevel, vil urinsyre-sænkende medicin normalt skrumpe dem.

Nyresten er en komplikation af gigt, fordi ekstra urinsyre kan samle sig i urinvejene og krystallisere i sten. Meget sjældent, krystallerne dannes lige i nyrerne og forårsage alvorlige nyreproblemer. Men det er den samme historie som med tophi: disse problemer er mindre almindelige nu, at urinsyre niveauer kan kontrolleres.

Gigt er blevet associeret med en øget risiko for hjerteanfald. Høje urinsyre niveauer kan påvirke glathed af indersiden af ​​blodkarrene og gøre blodplader "trægt", så blodpropper er mere tilbøjelige til at danne.

Diagnose

Af grunde, som stadig ikke forstået, urinsyre i blodet sommetider gå ned, når nogen har en gigt angreb, så en blodprøve på tidspunktet for et angreb er ikke en pålidelig måde at diagnosticere gigt. I stedet læger bruger en speciel polariserende lysmikroskop at kigge efter urinsyre krystaller i en lille prøve af fluidum trækkes fra ramte fælles med en sprøjte.

Der er flere arthritiske sygdomme forårsaget af krystal aflejringer af forskellig art, og polariserende lysmikroskopi er vigtigt at skelne mellem dem. Den mest almindelige af disse andre sygdomme har et misvisende navn, pseudopodagra (det kan ikke være gigt, men der er ingen tvivl om, at det er ægte), og det er forårsaget af aflejringer af calciumpyrophosphat dihydratkrystaller i leddene.