Tusgen

Hvad er generaliseret angst?

Hvad er det?

I generaliseret angst, en person har hyppige eller næsten konstante, nagende følelse af bekymring eller angst. Disse følelser er enten usædvanligt intens eller ude af proportion med de reelle problemer og farer personens hverdag.

Sygdommen er defineret som vedvarende bekymring hver dag eller næsten hver dag i seks måneder eller mere. I nogle tilfælde kan en person med generaliseret angst føler, at han eller hun har altid været en worrier selv siden barndommen eller ungdomsårene. I andre tilfælde kan den angst være udløst af en krise eller en periode med stress, såsom et tab af job, en familie sygdom eller død af en slægtning. Selvom krisen i sidste ende går væk og stress går, kan en uforklarlig følelse af angst vare måneder eller år.

Ud over at der lider af konstant (eller non-stop) bekymringer og ængstelser, kan folk med generaliseret angst har lavt selvværd eller føler sig usikre, fordi de ser folks hensigter eller begivenheder i negative vendinger, eller de oplever dem som truende eller kritiske. Fysiske symptomer kan føre dem til at søge behandling fra en primær pleje læge, hjertespecialist, lunge specialist eller gastroenterolog. Stress kan intensivere angst.

Eksperter mener, at nogle mennesker med denne lidelse har en genetisk (arvelig) tendens til at udvikle det. Sygdommen stammer sandsynligvis fra, hvordan en række af hjernens strukturer kommunikere med hinanden, da de styre frygt reaktion. Kemiske budbringere, gamma aminosmørsyre (GABA) og serotonin, transmittere signaler langs kredsløb forbinder hjernen regioner. Den medicin, der anvendes til behandling af angst påvirker disse kemikalier.

Ca. 3% til 8% af befolkningen i Europa har generaliseret angst. Kvinder har problemet dobbelt så ofte som mænd. Den gennemsnitlige voksne patient først søger lægehjælp i alderen mellem 20 og 30. Dog kan sygdommen forekomme på alle alderstrin. Generaliseret angst også er blevet diagnosticeret i unge børn, teenagere og ældre. Sygdommen er den mest almindelige angst påvirker mennesker 65 år og ældre.

Af alle psykiatriske sygdomme, generaliseret angst er mindst tilbøjelige til at forekomme alene. Mellem 50% og 90% af mennesker med sygdommen også have mindst ét ​​andet problem, som regel panikangst, en fobi, depression, dysthymia (en mindre alvorlig form for depression), alkoholisme eller en anden form for stofmisbrug.

Symptomer

At blive diagnosticeret med generaliseret angst, en person har til at have mindst tre af følgende symptomer:

 • Rastløshed eller indtastet op

 • At blive træt meget let

 • Har svært ved at koncentrere sig eller huske (dit sind bliver tom)

 • Feeling irritabel, gnavne eller gnaven

 • Under spændte muskler

 • Efter at have problemer med at falde i søvn eller sove igennem, eller ikke føler udhvilet efter søvn

Mennesker med generaliseret angst også kan have en bred vifte af angst-relaterede fysiske symptomer, der kan synes som symptomer på hjertesygdomme, luftvejssygdom, fordøjelsesproblemer sygdomme og andre medicinske sygdomme.

Diagnose

Du kan høre en primær pleje læge først, hvis du har mistanke om din fysiske symptomer er en del af en medicinsk sygdom. Din læge kan gøre tests for at kontrollere for medicinske problemer. Hvis resultaterne er normale, kan Deres læge bede om din families historie, din historie enhver psykisk lidelse, de nuværende bekymringer, de seneste spændinger og daglig brug af receptpligtig og nonprescription narkotika. Nogle stoffer kan forårsage angstsymptomer. Lægen så kan henvise dig til en psykiater for pleje.

Din psykiater vil diagnosticere generaliseret angst baseret på en fuldstændig psykiatrisk vurdering, der omfatter:

 • Beder dig om at beskrive dine bekymringer, angst og angst-relaterede symptomer

 • At bestemme, hvor længe du har haft disse symptomer

 • Vurdere, hvordan bekymring og angst har påvirket din evne til at fungere normalt i hjemmet, på arbejde og socialt

 • Kontrol for symptomer på andre former for psykiatrisk sygdom, der kunne være til stede på samme tid som generaliseret angst. Symptomerne på depression er meget almindelige i en person med denne lidelse.

Psykiateren kan også bestille diagnostiske tests, om nødvendigt at kontrollere, om en medicinsk sygdom. Disse vil ikke være nødvendig, hvis de allerede er blevet udført af den læge, der henviste dig til psykiater.

Forventet varighed

Symptomer på generaliseret angst kan vare i mange måneder, men sygdommen kan vare længere (mange år), især uden behandling, med symptomer forekommer i mange år.

Forebyggelse

Da stress er en normal del af livet, er der normalt ingen måde at forhindre generaliseret angst i en person, der er sårbar. Men når diagnosticeret, forskellige behandlinger effektivt kan reducere symptomerne.

Behandling

Hvis du har generaliseret angst, den mest effektive behandling er normalt en kombination af medicin og psykoterapi. Forskning viser, at ved hjælp af både har en mere varig positiv effekt end den ene alene. Din læge kan også tilbyde behandling for andre sygdomme, som kan gøre tingene værre, såsom et medicinsk problem eller depression.

Du kan være nødt til at prøve mere end én tilgang, før du finder den rigtige. Mange forskellige typer af medicin kan lindre angst. Her er de mest almindelige kategorier foreskrevne:

 • Antidepressiva - På trods af deres navn, mange af disse stoffer er meget effektive til angst. De er en first-line behandling for en angst, især når det er langvarig, eller når personen er også deprimeret. De kan arbejde, fordi de påvirker aktiviteten af ​​serotonin, en af ​​de kemiske budbringere, der er involveret i hjernens angst reaktion. De populære selektive serotonin reuptake hæmmere (SSRI), såsom fluoxetin (Prozac), er sertralin (Zoloft) og paroxetin (Paxil) almindeligt anvendt. Også de ældre tricykliske antidepressiva, såsom nortriptylin (Aventyl, pamelor) og imipramin (Tofranil), er effektive, som er nyere medicin venlafaxin (Effexor) og duloxetin (Cymbalta). Da antidepressiva ofte tage flere uger til at arbejde, kan lægen også ordinere en hurtigt virkende benzodiazepin for nødhjælp.

 • Benzodiazepiner - Denne gruppe af lægemidler påvirke en anden kemisk budbringer på arbejde i hjernens frygt reaktion systemet - gamma aminosmørsyre (GABA). Eksempler på benzodiazepiner er clonazepam (Rivotril), lorazepam (Ativan), diazepam (Valium) og alprazolam (Xanax). De er meget sikker og ofte bringe hurtig lindring af symptomer på angst. Da de handle øjeblikkeligt, kan de blive ordineret i løbet af de første uger af behandlingen, mens de venter på en antidepressiv medicin til at tage fat. En anden grund er disse lægemidler er ordineret til en relativt kort tid er, at kroppen nogle gange bliver vant til effekten. Det vil sige, benzodiazepiner kan give mindre nødhjælp som tiden går. Hvis du har brug for at stoppe med at tage disse stoffer, så gør det gradvist under en læges retning, fordi abstinensreaktioner kan forekomme.

 • Buspiron (Buspar) - Buspirone er et angstdæmpende stof, der kan være effektiv for generaliseret angst. Imidlertid er det bruges langt mindre hyppigt end de lægemidler, der er anført ovenfor. Ligesom antidepressiva, det normalt tager to til tre uger at begynde at arbejde.

Psykoterapi
En række psykoterapeutiske teknikker kan være nyttig. Her er nogle eksempler:

 • Kognitiv adfærdsterapi hjælper dig med at genkende og ændre urimelige tankemønstre og adfærd.

 • Psykodynamisk eller indsigt-orienteret psykoterapi hjælper dig med at forstå historien bag dine symptomer. For eksempel kan du blive mere bevidst om, hvordan du har udført tidligere frygt ind i nutiden. Denne indsigt kan hjælpe dig med at står over for udfordringer mere trygt nu.

 • Interpersonel psykoterapi kan hjælpe dig med at sortere angstprovokerende konflikter i vigtige relationer og løse dem mere effektivt.

 • Eksponering og desensibilisering er en adfærdsmæssig teknik, der giver støtte, så du kan konfrontere en konkret frygt og overvinde den. Det er især nyttigt, når angst er årsag dig at undgå vigtige opgaver eller ansvarsområder.

 • Anvendt afslapning lærer folk med generaliseret angst til at kontrollere deres symptomer ved hjælp af fantasi og muskel kontrol. Afslapning teknikker, såsom diafragma vejrtrækning, meditation og visualisering, kan lindre nogle af de mere generende fysiske symptomer.

 • Biofeedback bruger specielle sensorer knyttet til huden for at lære personer med generaliseret angst at genkende angst-relaterede ændringer i deres fysiologiske funktioner, for eksempel, puls, temperatur hud og muskeltonus. Med tiden og praksis lærer patienter at modificere disse angst-relaterede ændringer og til at kontrollere virkningen af ​​angst på hele kroppen.

Din terapeut kan kombinere nogen af ​​de ovennævnte metoder, eller kan drøfte andre - for eksempel meditation, hypnose eller motion - med dig, så den tilgang passer til dine specifikke problemer og behov.

Hvornår skal kalde en professionel

Se din læge, hvis du er plaget af alvorlig bekymring eller angst, især hvis:

 • Dine ængstelige følelser har varet i flere måneder.

 • Du føler, at du ikke længere kan styre dine ængstelige følelser, og det gør du føler dig hjælpeløs eller bange.

 • Din konstante angst forstyrrer dine personlige forhold eller med din evne til at fungere normalt i hjemmet, i skolen eller på arbejde.

 • Du har svært ved at koncentrere sig eller huske.

 • Du har problemer med at sove.

 • De har uforklarlige fysiske symptomer, der kan være angst-relaterede.

Prognose

Generelt er udsigterne er gode. Med passende behandling, omkring 50% af patienterne forbedres inden for 3 uger efter behandlingens start, og 77% bedres i løbet af 9 måneder.

Yderligere info

Europæiske Psychiatric Association
1000 Wilson Blvd.
Suite 1825
Arlington, VA 22209-3901
Telefon: 703-907-7300
Toll-Free: 1-888-357-7924
E-Mail:
http://www.psych.org/

National Institute of Mental Health
Office of Communications
6001 Executive Blvd.
Room 8184, MSC 9663
Bethesda, MD 20892-9663
Toll-Free: 1-866-615-6464
TTY: 301-443-8431
Fax: 301-443-4279
E-Mail:

Angstlidelser Association of America
8730 Georgia Ave.
Suite 600
Silver Spring, MD 20910
Telefon: 240-485-1001
Fax: 240-485-1035
http://www.adaa.org/