Tusgen

Pancreatitis

Hvad er betændelse i bugspytkirtlen?

Pancreatitis er en betændelse i bugspytkirtlen. Bugspytkirtlen er en kirtel placeret bag maven, der spiller en central rolle i fordøjelsesprocessen. Pakdåsen udskiller fordøjelsesvæsker i tyndtarmen, og disse safter nedbryde fødevarer. Bugspytkirtlen frigiver også insulin og glucagon, to hormoner, der hjælper kroppen med at regulere blodsukkerniveauet.

Bugspytkirtlen kan blive betændt, hvis mavesyren, kaldet enzymer, angribe kirtel selv, der forårsager skader på væv i bugspytkirtlen. Pankreatitis kan være en akut eller kronisk sygdom. Almindelige årsager til pancreatitis omfatter galdesten, der danner i den nærliggende galdeblæren og rejser til bugspytkirtlen via den fælles galdegang, langvarig, kraftig brug af alkohol, og visse sygdomme som cystisk fibrose.

Akut pancreatitis er præget af udbrud af smerter i øvre del af maven, der kan sprede sig til ryggen. Med den rette behandling, kan akut pancreatitis styres og løses, selv om sygdommen og dens komplikationer kan være livstruende i nogle tilfælde. Omkring 200.000 mennesker i Europa er indlagt hvert år på grund af akut pancreatitis (Kilde: NIDDK ).

Kronisk pancreatitis er en langvarig sygdom, der kan resultere i permanent skade. I denne sygdom i bugspytkirtlen er langsomt ødelagt, indtil det ikke længere kan producere de vigtige fordøjelsesenzymer. Behandlingen kan omfatte en recept på syntetiske pancreas enzymer.

Akut pancreatitis kan begynde som en mindre smerte i underlivet spreder sig til ryggen. Smerten kan forstærke og forværre. Søg straks lægehjælp (ringe 911) for alvorlige symptomer, såsom en hævede og ømme mave, feber, kvalme, hurtig puls, og opkastning.

Søge omgående lægehjælp, hvis du bliver behandlet for kronisk betændelse i bugspytkirtlen, men du har milde symptomer, der fortsat findes, igen, eller volde dig bekymring.

Symptomer

Hvad er symptomerne på pancreatitis?

Akut og kronisk betændelse i bugspytkirtlen ofte præsentere med de samme symptomer. Symptomer på kronisk betændelse i bugspytkirtlen er i gang eller tilbagevendende, og kan kræve permanente kost-og livsstilsændringer. Symptomer på betændelse i bugspytkirtlen påvirke bugspytkirtlen og andre organer i fordøjelsessystemet.... Læs mere om pancreatitis symptomer

ÅRSAGER

Hvad er årsagen til pancreatitis?

Pancreatitis er en betændelse i bugspytkirtlen. Bugspytkirtlen kan blive betændt, hvis mavesyren, den producerer, kaldet enzymer, angribe kirtel selv. Pankreatitis kan være en akut eller en kronisk sygdom.... Læs mere om pancreatitis årsager

BEHANDLINGER

Hvordan pancreatitis behandles?

Hvis du har akut pancreatitis, vil du blive behandlet på hospitalet. Behandlingen omfatter antibiotika, administration af intravenøs væske og medicin til at lindre smerter. Mad og drikke kan være forbudt i løbet af denne hospitalsophold at give dit fordøjelsessystem til hvile. Hvis du kaster op, kan din sundhedspleje udbyder placere en slange gennem næsen og ind i maven for at fjerne luft og væske. Din sundhedspleje udbyder vil råde dig til ikke at drikke alkohol, forbruge fede eller fed mad, eller røg, mens bugspytkirtlen heler.... Læs mere om pancreatitis behandlinger

Flere artikler