Tusgen

Triglycerider: En stor fed problem

Dette glemte fedt er en kilde til forvirring - og hjertesygdomme.

Hvorfor er det, at den mest almindelige form af fedt i fødevarer og i blodbanen er den, der oftest ignoreret? Triglycerider tage en bagsædet til low-density lipoprotein (LDL) og high-density lipoprotein (HDL) hovedsagelig fordi deres præcise rolle i hjertesygdomme har været noget af et mysterium.

Det ændrer sig. Forskere får styr på, hvordan triglycerider føje til åreforkalkning, arterien-tilstopning proces ved roden af ​​de fleste hjertesygdomme. Denne viden kan ændre, hvordan triglycerider måles, og hvornår de har brug for at blive behandlet.

Problemet med triglycerider

Gode ​​fedtstoffer, dårlige fedtstoffer og i-mellem fedtstoffer har én ting til fælles: de alle indeholder triglycerider. Disse partikler består af tre fedtsyrekæder er forbundet med en alkohol kaldet glycerol. Når du spiser en cheeseburger, dit fordøjelsessystem river fra hinanden triglycerider i kød og ost i deres individuelle fedtsyrer. Disse er små nok til at indtaste tarmceller kaldet enterocytter. Enterocyterne sy sammen fedtsyrer i nye triglycerider, pakke dem med protein og kolesterol i store partikler kaldet chylomikroner, og slip dem ind i blodbanen. Chylomicrons færge triglycerider til væv, hvor de er brændt for energi eller oplagres. Leveren pakker også triglycerider i store partikler kaldet meget low-density lipoprotein (VLDL'er).

Som chylomicroner og VLDL'er opgive deres fedt til kroppens celler, de skrumpe, blive tætte, kolesterol-rige partikler. En af disse er LDL, som let Burrows ind i arterie vægge. Dette er et centralt tidligt skridt i den proces, der slutter med kolesterol oprustning i arterierne.

Transformation i LDL er ikke det eneste problem med forhøjet indhold af triglycerider. Jo mere rigelige de er, jo mindre HDL kroppen gør. Det er et problem, fordi HDL scavenges LDL fra blodet og fra arterie vægge.

Triglyceridniveauer

Klassifikation

Triglycerid niveau *

Normal

Mindre end 150

Borderline høj

150-199

Høj

200-499

Meget høj

500 eller højere

* Værdier i milligram pr deciliter (mg / dl)

Opmåling

Mængden af ​​triglycerider i blodet stiger og falder i løbet af dagen. Efter et fedtholdigt måltid, kan triglycerider være så rigelige de giver blod en mælkeagtig nuance. Inden for et par timer, er de for det meste ryddet ud. Læger traditionelt test for triglycerider efter en nats faste, så resultaterne er ikke smidt ud af hvad du lige har spist. Kategorier er baseret på disse fastende niveauer (se "Triglyceridniveauer").

To rapporter i Journal of European Medical Association viser, at testning for triglycerider to til fire timer efter et måltid giver en bedre målestok for deres indvirkning på hjertesygdomme.

En undersøgelse fulgte næsten 14.000 danskere i mere end 25 år. Kvinder med de højeste ikke-fastende triglycerid i starten af undersøgelsen var fem gange større sandsynlighed for at være døde af et hjerteanfald eller anden kardiel hændelse end kvinder med de laveste niveauer. For mænd, høje triglycerider fordoblede risikoen. Den anden undersøgelse, foretaget af Harvard forskere fulgt 26.000 kvinder i mere end 10 år. Triglyceridniveauer målt to til fire timer efter at have spist - men ikke fastende triglycerid - var forbundet med hjerteanfald og andre hjerte-kar problemer.

Det er muligt, at folk, der ikke klare triglycerider hurtigt udsættes for deres tætte, åreforkalkning forårsager biprodukter længere end folk, der slippe af med dem hurtigt. Det er også muligt, at triglycerider dvælende i blodbanen er et signal om, at muskel-og andre væv bliver resistente over for insulin.

Triglycerid boostere

Fed mad er ikke den eneste årsag til forhøjet indhold af triglycerider. Andre bidragydere omfatter

  • spise en masse hurtigt fordøjet kulhydrater

  • en underaktiv skjoldbruskkirtlen

  • nyresygdom

  • diabetes

  • overproduktion af hormoner aldosteron eller cortisol

  • overvægt, især ekstra pounds rundt om taljen

  • inaktivitet

  • rygning

  • medikamenter såsom højdosis thiaziddiuretika eller betablokkere, østrogen, tamoxifen, steroider, isotretinoin, og nogle anti-hiv-medicin.

Arv spiller også en rolle. Nogle mennesker har høje triglycerider skyldes genetiske sygdomme, såsom familiær kombineret hyperlipidæmi og familiær hypertriglyceridæmi.

Meget høje triglycerider

Når fastende triglycerider skyde over 500 mg / dl kan mere end hjertet og arterierne være i fare. Pancreatitis er ofte set med triglycerid niveauer over 1.000 mg / dl. I nærheden af ​​2.000 mg / dl de kan udløse en skadelig ophobning af fedt i leveren og nethinden. De kan også udløse udbrud af kløende, bums-lignende xanthomas (Zan-Thoe-muhs) på hænder, fødder, arme, ben og balder.

Hvis du er diagnosticeret med meget høje triglycerider, en søgen efter årsager relateret til gener, sygdom eller medicin er i orden. Kontrollere sådanne høje niveauer omfatter normalt en meget fedtfattig kost (under 15% af kalorierne fra fedt), ingen alkohol, og triglycerid-sænkende medicin.

Hvad er risikoen?

En af grundene triglycerider har længe været skubbet i baggrunden er, at deres præcise forbindelse med hjertesygdom har været usikker - nogle undersøgelser har påvist en sammenhæng, andre har ikke. Den seneste metaanalyse, udgivet i 2007 i omløb, kombineret resultaterne fra 29 studier med mere end 260.000 deltagere. I denne rapport, folk med høje triglycerid niveauer var 70% mere tilbøjelige til at have udviklet hjertesygdomme over et gennemsnit på 10 år end dem med normale niveauer. En del af denne stigning er forsvundet, selv om, når høj LDL, lavt HDL og andre hjerte-risikofaktorerne blev taget i betragtning.

At forsvinden indfanger den store kontrovers over triglycerider: Er de skadelige på egen hånd, eller er de stand-ins til andre problemer? Det er et svært spørgsmål at besvare, da høje triglycerider er normalt en del af en pakke af problemer, der også omfatter lavt HDL, højt blodtryk, højt blodsukker, og en stor talje. Disse køre sammen, så ofte, at som en gruppe, bliver de kaldt det metaboliske syndrom.

I andre mennesker, høje triglycerider er en enlig ulv. Selv når de står alene, men de prædisponerer individer til hjertesygdomme.

Målretning triglycerider

Når høje triglycerider er ledsaget af høj LDL og lavt HDL - det scenario - de er ikke det vigtigste fokus i terapi. Retningslinjer anbefale at gå efter high LDL første, som regel med et statin stof. Så er det tid til at arbejde på triglycerider og HDL. Medmindre din triglycerider er ekstremt høje, livsstilsændringer er det bedste sted at starte. Disse kan føre til imponerende reduktioner i triglycerider.

Pas på dårlige fedtstoffer. Skære ned på mættet fedt (i rødt kød og fuldfede mejeriprodukter) og transfedt (i restaurant stegt mad og kommercielt tilberedt bagværk) kan sænke triglycerider.

Gå efter gode kulhydrater. Letfordøjelige kulhydrater (hvidt brød, hvide ris, cornflakes, og sukkersød sodavand) giver triglycerider et konkret løft. Spise fuldkorn og skære ned på sukkersød sodavand kan hjælpe med at kontrollere triglycerider.

Tjek din alkohol. Moderat drikke er godt for hjertet. Men i nogle mennesker, alkohol dramatisk øger triglycerider. Den eneste måde at vide, hvis du er en af ​​disse "responders" er at undgå alkohol for et par uger og har dine triglycerider testet igen.

Go fisk. Omega-3 fedtstoffer i laks, tun, sardiner og andre fede fisk kan sænke triglycerider. Have fisk to gange om ugen er fint.

Sigt efter en sund vægt. Hvis du er overvægtig, kan miste 5% til 10% af din vægt hjælpe med at drive ned triglycerider. At miste mere er endnu bedre.

Komme i gang. Motion sænker triglycerider og øger HDL.

Stop med at ryge. Det er ikke godt for triglycerid eller noget andet.

Triglycerid-sænkende lægemidler

Drug familie

Virkning på triglycerider

Andre virkninger

Mest almindelige bivirkning

statiner (Crestor, Lescol, Lipitor, Mevacor, Pravachol Zocor, generisk)

falde 10% -50% *

sænke LDL

Muskelsmerter

niacin (Niaspan, over-the-counter produkter)

falde 20% -35%

sænke LDL, øget HDL

Flushing

fibrater (Lopid Tricor, generisk)

falde 25% -50%

øge eller mindske LDL, øge HDL

Mavebesvær

fiskeolie (Lovaza, over-the-counter produkter)

falde 20% -50%

sænke LDL, øget HDL

Fishy smag / bøvser

* Afhængigt af statin og dosis

Hvad er der i medicinskabet?

Selvom livsstilsændringer er den første linje i forsvaret mod høje triglycerider, nogle mennesker har brug for mere hjælp. De fire vigtigste lægemidler er statiner, niacin, fibrater, og fiskeolie (se "triglycerid-sænkende medicin").

Fordi høje triglycerider normalt vises med høj LDL, mange læger anbefaler at kombinere et statin med en af ​​de andre tre. Hvert stof har sin egen ulempe eller begrænsning. Nogle mennesker kan ikke tåle niacin, fordi det gør huden flush, Niaspan, en gang om dagen, extended-release, recept-version, kan begrænse dette problem. Tage et fibrat med et statin kan øge risikoen for muskelproblemer. Fiskeolie (2 til 4 gram om dagen), kan øge risikoen for blødning, så det skal bruges med forsigtighed ved nogen tager warfarin.

En række igangværende kliniske studier ser på virkningen af ​​disse kombinationer på triglycerider og hjertesygdomme.

Ikke at blive ignoreret

Kroppen har brug for nogle triglycerider for at fungere ordentligt. For meget af dem kan tippe dig mod hjertesygdom eller gøre det værre. Finde en balance kan være en vanskelig opgave.

Nogle læger vende det blinde øje til triglycerider, medmindre de er virkelig, virkelig højt. Det er ikke sådan en god idé. Hvis dine triglycerider er i farezonen, over 200 mg / dl, forsøge at bringe dem ned ved at ændre din kost, at få mere motion, og tage en triglycerid-sænkende medicin, hvis nødvendigt. Udbetalingen af ​​disse retsmidler er et sundere hjerte.